ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ!

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ!

Τι εννοούμε τελικά όταν αναφερόμαστε στον όρο μαθησιακές δυσκολίες ; οι ορισμοί που έχουμε ακούσει ανά διαστήματα είναι αρκετοί . Έτσι, αυτό που στην ουσία πρέπει να κρατήσουμε είναι πως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ως επί το πλείστον, παρουσιάζουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση κατά τη διάρκεια της κανονικής τους φοίτησης στο σχολείο και αυτό δε συμβαίνει λόγω κάποιας νοητικής, ψυχολογικής ή κινητικής φύσεως διαταραχής.
Πολλές φορές, στο άκουσμα του μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες , η πραγματικότητα συγχέεται με το μύθο και η ελλιπής ενημέρωση μόνο βοηθητική δεν μπορεί να είναι για τα παιδιά αυτά. Ας δούμε παρακάτω τους πιο συχνούς μύθους με την πραγματική τους όψη.

Ο μαθητής με Μαθησιακές Δυσκολίες…

                            ΜΥΘΟΣ…            Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ…
x         αδιαφορεί ή τεμπελιάζει και γι’ αυτό το λόγο αντιμετωπίζει προβλήματα και αποτυχίες στη σχολική του πραγματικότητα.    καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των σχολικών του μαθημάτων και όταν δεν τα ολοκληρώνει συμβαίνει λόγω αυξημένης δυσκολίας.
x        έχει χαμηλό νοητικό δυναμικό    ο δείκτης νοημοσύνης του είναι εντός φυσιολογικού ορίου.
x        δεν μπορεί να κατακτήσει περαιτέρω γνώση ούτε να φτάσει σε επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών.     είναι σε θέση να προχωρήσει και να προοδεύσει αρκεί να διδαχθεί με εναλλακτικό και διαφοροποιημένο τρόπο διδασκαλίας.
x        οι δυσκολίες του είναι απόρροια ακατάλληλης διδασκαλίας.     Η ακατάλληλη διδασκαλία πιθανώς να επιδεινώσει το πρόβλημα αλλά σε καμία περίπτωση δεν το προκαλεί.
x        αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο στα μαθήματα του σχολείου.      Πολλές φορές αντιμετωπίζει και κοινωνικο-συναισθηματικού τύπου δυσκολίες λόγω των συνεχών, άκαρπων προσπαθειών του ή λόγω γνωστικών λειτουργιών.

Ξεκινώντας με βάση τη σωστή ενημέρωση για τον ιδιαίτερο κόσμο των μαθησιακών δυσκολιών, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην κατάλληλη υποστήριξη του μαθητή στη σχολική του μελέτη στο σπίτι και στο σχολείο, αντίστοιχα.
Η εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών και μεθόδων για την υποστήριξη τους κρίνεται αναγκαία , ιδιαίτερα σε τομείς που αφορούν την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία, το λεξιλόγιο, τον γραπτό λόγο αλλά και θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά. Ιδιαίτερα από τη μεριά του εκπαιδευτικού, η θετική ανατροφοδότηση με τη μορφή επαίνου, η διόρθωση μαζί με τον καθηγητή, η παρακίνηση για αυτοδιόρθωση καθώς και ο διάλογος μπορούν να επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα και να κινητοποιήσει τον μαθητή ανακαλύπτοντας τις πραγματικές του δυνατότητες!

Το my-book.gr λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των Μαθησιακών Δυσκολιών προτείνει το κατάλληλο βοηθητικό υλικό για την κατανόηση και υποστήριξη των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Γνωρίστε και εσείς το
e-book «ο Κόσμος των Μαθησιακών Δυσκολιών»!

Ο κόσμος των Μαθησιακών Δυσκολιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *