Το καλοκαίρι δεν ξεχνώ… τα μυστικά της οριοθέτησης να συνεχίσω να ακολουθώ…!

Το καλοκαίρι δεν ξεχνώ… τα μυστικά της οριοθέτησης να συνεχίσω να ακολουθώ…!

Το καλοκαίρι δεν ξεχνώ… τα μυστικά της οριοθέτησης να συνεχίσω να ακολουθώ…!

«Οριοθέτηση; Τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο όρος; Και όταν καταλάβω το περιεχόμενο του πώς είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βάλω όρια στο παιδί μου; Πού τελειώνουν τα όρια και πού αρχίζει η αυστηρή επιβολή των κανόνων που θέλω να εφαρμόζει το παιδί μου; Και αν δεν θα με αγαπάει αν του βάζω συνέχεια κανόνες; Παιδί είναι, άστο να κάνει αυτό που θέλει…»

Προβληματισμοί και σκέψεις γονέων που δικαιολογημένα πολλές φορές δυσκολεύονται να βάλουν όρια στο παιδί τους… Μα… τί είναι τελοσπάντων αυτά τα όρια;…μπορεί κανείς να μιλά για αυτά μέρες! Τα όρια αφορούν όλους μας και υπάρχουν παντού. Χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να είμαστε λειτουργικοί, να συνεργαζόμαστε και να οργανωνόμαστε. Τα όρια δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του, να αντλεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια, να εξελίσσεται και να δημιουργεί.
Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που ένας γονιός ορίζει, διατυπώνει και επικοινωνεί τα όρια, είναι πολύ σημαντικός. Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι τα  όρια  είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και να τα τηρήσουν γιατί, όπως είδαμε παραπάνω, φοβούνται ότι θα «χαλάσουν» τη σχέση με το παιδί τους. Στην πραγματικότητα όμως η οριοθέτηση είναι εκείνη που δημιουργεί τις βάσεις για την υγιή σχέση γονέα- παιδιού.

Το καλοκαίρι με το άρωμα των διακοπών και τη χαλαρή διάθεση που υπάρχει μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο και το είδος των ορίων που βάζουμε στα παιδιά!
Οι γονείς με το κλείσιμο των σχολείων καλούνται να συναναστραφούν τα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον χειμώνα. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν σχολικοί κανόνες και υποχρεώσεις…Όμως, τί γίνεται τώρα στις διακοπές;
Στην πραγματικότητα «η παραλία είναι μεγάλο σχολείο». Αν πηγαίνουμε όλοι μαζί διακοπές έστω για πέντε μέρες, ας έχουμε στο νου πως μπορούμε και εμείς να συμβάλουμε ενεργά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τη χαλάρωση των ημερών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + 20 =