Νέες Λέξεις Συναντώ και Μαζί τους Προχωρώ

Νέες Λέξεις Συναντώ και Μαζί τους Προχωρώ

Πώς αναπτύσσεται το λεξιλόγιο ενός παιδιού;

Ο κόσμος μας κατακλύζεται από λέξεις οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της λεκτικής επικοινωνίας. Είναι πραγματικότητα πως τα παιδιά πρώτα κατακτούν τις λέξεις και μετά τη γραμματική μιας γλώσσας (Vermeer, 1992). Πράγματι, το λεξιλόγιο ξεκινά από τους πρώτους 6 μήνες ζωής του παιδιού. Από αυτό το σημείο κι έπειτα εντοπίζεται ραγδαία ανάπτυξη στο λεξιλόγιο του παιδιού κυρίως από τα  πρώτα χρόνια μέχρι το υπόλοιπο της ζωής του.

Ιδιαίτερα στη νέα ελληνική γλώσσα έχουμε την ευκαιρία να συναντούμε πληθώρα λέξεων και αυτό το ταξίδι προς την κατάκτησή τους μας οδηγεί σε μια ατέρμονη αναζήτηση νέου λεξιλογίου, αν σκεφτεί κανείς τον πλούσιο χαρακτήρα της γλώσσας.

Γίνεται κατανοητό πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παιδί να έρχεται καθημερινά σε επαφή με νέες λέξεις, να τις γνωρίζει καλύτερα και τέλος να κατακτά τη χρήση τους, γιατί χάρη σε αυτές:

  • Έχει πρόσβαση στη γνώση : όταν ένα άτομο γνωρίζει περισσότερες λέξεις, μπορεί να μιλήσει ή ακόμη και να σκεφτεί με μεγαλύτερη ακρίβεια για τον κόσμο γύρω του καθώς το λεξιλόγιο σχετίζεται με τις γνώσεις του.
  • Εκφράζει τις ιδέες του και μέσω αυτών διαμορφώνεται το κοινωνικό και μορφωτικό υπόβαθρό του, καθώς οι λέξεις που χρησιμοποιεί εκφράζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητά του (Stahl & Nagy 2006).
  • Συνεχίζει την αναζήτησή του στην εκμάθηση νέων εννοιών : σύμφωνα ερευνητικά δεδομένα (Shefelbine, 1990), η λεξιλογική γνώση λειτουργεί συσσωρευτικά και αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερες λέξεις γνωρίζουμε, τόσο ευκολότερα μαθαίνουμε νέες λέξεις .

Συνεπώς, θα λέγαμε πώς στην πυραμίδα της λεξιλογικής κατάκτησης βρίσκεται :

  • η διδασκαλία συγκεκριμένων λέξεων
  • η διδασκαλία στρατηγικών μάθησης λεξιλογίου
  • η ανάπτυξη της λεξιλογικής επίγνωσης
  • η συστηματική και συχνή έκθεση σε ποικίλα είδη γραπτού λόγου
  • η συστηματική και συχνή επαφή με πλούσιο προφορικό λόγο

Το my-book φέρνει ολοκληρωμένο κοντά σας, ένα άρτια δομημένο, εκπαιδευτικό υλικό εμπλουτισμού του λεξιλογίου, με ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες, παρέχοντας το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον για την ανάπτυξη της λεξιλογικής ικανότητας και επίγνωσης!

Βιβλιογραφία:

  1. Shefelbine J. (1990) ‘Student factors related to variability in learning word meanings from context’, Journal of Reading Behavior, 22, 71–97.
  2. Stahl, S.A. & Nagy, W.E. (2006). Teaching Word Meanings. Mahwah, J.: Erlbaum
  3. Vermeer, H. (1992) ‘Is translation a linguistic or a cultural process’ ?, Journal of Ilha do Desterro, 28, pp. 37-49.

Εμπλουτισμός Λεξιλογίου για μαθητές Δημοτικού

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eight − 4 =