ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!»

ΠΑΡΑΜΥΘΙ: «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!»

Η ανάγνωση των παραμυθιών στα παιδιά εκτός από ψυχαγωγικό ρόλο , αποτελεί και σπουδαίο διδακτικό μέσο. Ο κόσμος των παραμυθιών επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, διότι διεγείρει την σκέψη τους , τους προκαλεί να αναζητήσουν λύσεις και να αναμένουν το τέλος κάθε γεγονότος.

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το παραμύθι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, έγκειται στο γεγονός πως το παραμύθι αποτελεί την πρώτιστη μορφή με την οποία το παιδί μαθαίνει να κατανοεί τη γλώσσα των εικόνων-συμβόλων, πριν επιτευχθεί η νοητική ωριμότητα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί «το παραμύθι είναι το αλφαβητάρι της εικόνας της ψυχής» (Campbel,2001).

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το παραμύθι προνοεί για όλες τις ψυχικές λειτουργίες του παιδιού καθώς , αναπτύσσει τη φαντασία, τροφοδοτεί τη μνήμη, οξύνει την αντίληψη και καλλιεργεί το συναίσθημα του. Η αφήγηση του παραμυθιού κατακτά τον μικρό ακροατή και τον μεταφέρει σε ένα μαγικό κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν! Επιπλέον, το παραμύθι ανοίγει νέους ορίζοντες στη σκέψη των παιδιών και τα διδάσκει χωρίς διδακτισμό γι’ αυτό  αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέσα κοινωνικής μάθησης.

Στην πραγματικότητα του παραμύθι δημιουργεί την απαραίτητη συνθήκη για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιδιού, με σκοπό τη συμμετοχή του  στις κοινωνικές δεξιότητες της ακρόασης του, καθώς και τις νοητικές δεξιότητες που εμπλέκουν τις έννοιες της σειροθέτησης, της ταξινόμησης και της αντιστοίχισης. Συνεπώς, το παραμύθι, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος αρωγός στη γνωστική, γλωσσική και αισθησιο-κινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Τέλος, ο παιδαγωγός και ο γονέας πρέπει να έχει στο μυαλό του πως καμία μέθοδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των παιδιών, όπως για παράδειγμα ,συναισθηματικές , εκπαιδευτικές, γνωστικές και έτσι τα παραμύθια λειτουργούν ενισχυτικά στο φάσμα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε ένα ψυχοπαιδαγωγικό ή θεραπευτικό πλαίσιο παρέμβασης.

Το My-book.gr βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία έχει διαμορφώσει το κατάλληλο υλικό για την ενίσχυση δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας μέσω της αφήγησης παραμυθιού!

Γνωρίστε και εσείς το εξειδικευμένο υλικό μας !

Παραμύθι σχολικής ετοιμότητας

 

Ταξιδεύοντας στο δάσος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × 2 =