Αναπτυξιακός Έλεγχος και Προετοιμασία Νηπίων

Αναπτυξιακός Έλεγχος και Προετοιμασία Νηπίων

Αναπτυξιακός Έλεγχος και Προετοιμασία  Νηπίων 

Ποιες συμπεριφορές του παιδιού (στη νηπιακή ηλικία) πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία;

 • Δεν είναι σε θέση να προφέρει σωστά τα φωνήματα
 • Δεν είναι σε θέση να βρει τα φωνήματα που απαρτίζουν μία λέξη
 • Δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε σύνθετες εντολές
 • Δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αριστερό από το δεξί
 • Δεν γνωρίζει τοπολογικές/ποσοτικές έννοιες
 • Δεν ακολουθεί όρια/κανόνες
 • Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πολυσύλλαβες λέξεις
 • Κομπιάζει κατά τη ομιλία
 • Δεν μπορεί να οργανώνει με επιτυχία τις σκέψεις του και να τις τοποθετήσει σε λογική σειρά
 • Δυσκολεύεται να αφηγηθεί ένα περιστατικό ή να περιγράψει ένα πρόσωπο/αντικείμενο κ.α.
 • Δυσκολεύεται να αποστηθίσει
 • Δεν κρατά με σωστό τρόπο το μολύβι του
 • Δε μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία
 • Δεν μπορεί να παρακολουθήσει το θέμα της συζήτησης ή/ και δεν μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο
 • Δεν ολοκληρώνει τις εργασίες του
 • Δυσκολεύεται να ενταχθεί στην ομάδα των συνομήλικων του.

Η  αξιολόγηση  και η εκτίμηση   για τους τομείς  ανάπτυξης και η διαδραστική μάθηση μπορεί να συνδυαστούν για να ενισχυθεί αποτελεσματικά ο μαθητής. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η πιλοτική εφαρμογή ενός εναλλακτικού εκπαιδευτικού παραμυθιού  ως  μέσο προετοιμασίας των νηπίων προς ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων της σχολικής ετοιμότητας. Με τον όρο ετοιμότητα εννοείται το κατά πόσο το παιδί μπορεί να ανταποκριθεί στην απόκτηση μιας νέας γνώσης ή δεξιότητας. Οι ειδικοί με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούν την ωρίμανση του παιδιού, δηλαδή τη σωματική (εγκέφαλος, κινητικότητα, ομιλία) και πνευματική ανάπτυξη (νοημοσύνη, γνωστική ανάπτυξη, μνήμη), που συμβάλλουν στη διαδικασία της μάθησης. Η μεθοδολογία της έρευνας αφορούσε το σχεδιασμό του παραμυθιού από μία διεπιστημονική ομάδα (ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γυμναστή), τη συμπλήρωση δραστηριοτήτων με βάση τα αναπτυξιακά ορόσημα και την πιλοτική εφαρμογή σε ένα αριθμό νηπίων ως εργαλείο αναπτυξιακού ελέγχου. Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο εργαλείο λόγω της παιγνιώδους δομής του, του εναλλακτικού περιεχομένου του, καθώς και της ενεργητικής συμμετοχής των νηπίων συνέβαλε  αποτελεσματικά ως εργαλείο σχολικής ετοιμότητας για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό. 

 

Η κατάλληλη προετοιμασία έχει όνομα!

Εναλλακτικό Εργαλείο Αναπτυξιακού Ελέγχου

Αξιολόγηση –Ενίσχυση Δεξιοτήτων μέσα από μία παραμυθική ιστορία!

www.my-book.gr 

Δομή

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό παραμύθι που δημιουργήθηκε με σκοπό τον έλεγχο και τη διερεύνηση της σχολικής ετοιμότητας των μαθητών νηπιακής ηλικίας. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλεία για την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων της σχολικής ετοιμότητας. Η ιστορία ενεργοποιεί τον μαθητή και τον καθιστά συμπρωταγωνιστή. Έχει ως ένα βαθμό, την κλασική μορφή παραμυθιού, με εισαγωγική πρόταση, ωραίες περιγραφές τοπίων, ζωντανούς διαλόγους, περιπέτειες και εναλλαγές τοπίων. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτό. Μέσα στο παραμύθι υπάρχουν ενσωματωμένες δραστηριότητες που εμπλέκουν το μαθητή στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ συνοδεύεται με υλικό οπτικοποίησης τοπίων και αντικειμένων του παραμυθιού. Οι δραστηριότητες αυτές επιλέχθηκαν με βάση τους μαθησιακούς τομείς που επιθυμούσαμε να ενισχύσουμε, δηλαδή ήταν επικεντρωμένες στην καλλιέργεια των τομέων της μαθησιακής ετοιμότητας.

Μεθοδολογία

Η μεθοδολογία του παραμυθιού βασίζεται στην ενεργητική μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση. Ο συνδυασμός αφηγηματικού λόγου με την παρουσία της οπτικοποίησης διαμορφώνει κατάλληλα περιβάλλοντα μάθησης.

Βιβλιογραφία

 1. Καραμπάτσος Αντ. (2000). Παράγοντες & εκτιμήσεις σχολικής ετοιμότητας. Αθήνα: Ατραπός
 2. Kulikovskaya, Irina E., and Anna A. Andrienko. “Fairy-tales for Modern Gifted Preschoolers: Developing Creativity, Moral Values and Coherent World Outlook.” Procedia-Social and Behavioral Sciences233 (2016): 53-57.
 3. Lauster, Ursula, and Peter Lauster. (1988).Προετοιμάζω το παδί μου για το σχολείο: προαγωγή με το παιχνίδι για την καλλιέργεια της σχολικής ωριμότητας. Για παιδιά από 4-7 ετών. Αθήνα: Θυμάρι.

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MA Special Education/B.T.E.C Edexcel

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

www.my-book.gr

Ταξιδεύοντας στο δάσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five + eleven =