Αντίστροφη Αναμέτρηση για Επιστροφή στο Σχολείο

Αντίστροφη Αναμέτρηση για Επιστροφή στο Σχολείο

Τι συναισθήματα δημιουργεί η επιστροφή στο σχολείο;

Το καλοκαίρι τελειώνει, οι διαφημίσεις «back to school» πυροδοτούν την τηλεόραση και το σχολείο ξεκινά. Η επιστροφή στο σχολείο δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, τα παιδιά νιώθουν πως ο ελεύθερος τους χρόνος θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της καθημερινής μελέτης και της προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα. Από την άλλη πλευρά, πολλά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν διότι αγαπούν τη μάθηση και τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

Πόσο έτοιμοι είναι μικροί και μεγάλοι μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά;

Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών τα συναισθήματα διαφέρουν. Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων είναι βέβαιο πως θα ευχαριστηθούν από τη σχολική προετοιμασία για το επόμενο έτος (αγορά βιβλίων, ενδυμάτων, χαρτικών). Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων ανησυχούν για τον αυξημένο φόρτο εργασίας και για τον τρόπο με τον οποίο χρειάζεται να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους (σχολείο, μελέτη και εξωσχολικές δραστηριότητες).

Φαίνεται, λοιπόν, πως το κάθε παιδί βιώνει διαφορετικές εμπειρίες και αντιμετωπίζει άλλου είδους δυσκολίες κατά την ενσωμάτωσή του στο σχολικό περιβάλλον. Οι γονείς σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητές του. Ο σεβασμός στις επιλογές και ο συνεχής διάλογος σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύπτει ενισχύει την αυτοεικόνα του μαθητή.

Καταλήγοντας, η επιστροφή στο σχολείο μετά το καλοκαίρι αποτελεί ευκαιρία τόσο σε γονείς όσο και σε μαθητές να διασφαλίσουν ένα ομαλό ξεκίνημα διαχειρίζοντας τα συναισθήματα του άγχους και της πίεσης όσο το δυνατόν πιο άμεσα (Bannett & Kalish, 2006 & Κακαβούλης, 1997).

 

Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις,

προτάσεις υποστήριξης και βοηθήματα προετοιμασίας για την

επιστροφή στο σχολείο!

 

Βιβλιογραφία

Bennett, S. & Kalish, N.(2006). The Case Against Homework. How homework is hurting children and what parents can do about it. United States of America: Three Rivers Press.

Κακαβούλης, Κ. Α. (1997). Συναισθηµατική ανάπτυξη και αγωγή. Αθήνα: Κακαβούλης.

Επίγνωση και κατανόηση καταστάσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 1 =