Η Εργοθεραπεία και τα Στάδια της Αξιολόγησης

Η Εργοθεραπεία και τα Στάδια της Αξιολόγησης

Τι είναι η εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και των δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής ενός παιδιού. Το βασικό της θεραπευτικό μέσο είναι το παιχνίδι, καθώς με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά και κοινωνικοποιούνται.

Ποια είναι τα στάδια της εργοθεραπευτικής αξιολόγησης;

1. Συλλογή πληροφοριών

Η συλλογή πληροφοριών λειτουργεί ανιχνευτικά προκειμένου να παρατηρηθεί η συμπεριφορά του παιδιού στον χώρο και οι επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες.

2. Οργάνωση πληροφοριών

Η οργάνωση πληροφοριών βοηθά στην επακόλουθη εύρεση των θεραπευτικών στόχων που θα οριστούν.

3. Καθορισμός θεραπευτικών στόχων

Ύστερα από την ολοκλήρωση και τα ευρήματα της διαδικασίας, τίθενται οι θεραπευτικοί στόχοι στους οποίους θα βασιστεί η εργοθεραπευτική παρέμβαση.

4. Συνέχιση αξιολόγησης

Η αξιολόγηση συνεχίζεται ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του παιδιού και έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων του. Χρησιμοποιείται πληθώρα αξιολογητικών εργαλείων όπως είναι η συνέντευξη, η παρατήρηση, τα ερωτηματολόγια, τα ειδικά σταθμισμένα test κ.ά. (Tornquist, 1995).

Ποια διδακτικά υλικά προτείνει το my-book.gr;

Ιδανικό εκπαιδευτικό υλικό για αξιοποίηση κατά τη διάρκεια της εργοθεραπευτικής αξιολόγησης είναι οι: Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.) που βοηθά τα παιδιά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίγνωσης και διαχείρισης χρημάτων με τις αρχές της βιωματικής μάθησης.

Ταυτόχρονα, το διδακτικό υλικό: Ακουστική Αντίληψη ενισχύει τις δεξιότητες λήψης, διαβίβασης και επεξεργασίας πληροφοριών μέσα από δραστηριότητες ακρόασης, διάκρισης ήχων και παιχνιδιών.

Επισκεφτείτε το my-book.gr και ανακαλύψτε πλούσιο διδακτικό υλικό εργοθεραπείας!

Βιβλιογραφία

Tornquist K (1995). Veryfying and Measuring the Ability to Perform Activities of Daily Living (ADL). A Critical Examination of ADL Instruments and the Practice of Occupational Therapy. Scandinavian Journal of Occupational Therapy. 2 (2):85.

Ακουστική αντίληψη

Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 2 =