Μαγικά Χριστούγεννα για τα Όλη την Οικογένεια

Μαγικά Χριστούγεννα για τα Όλη την Οικογένεια

Ποια γιορτή έφτασε;

Έφτασε η πιο όμορφη και ξεχωριστή στιγμή και γιορτή του χρόνου. ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Μικροί και μεγάλοι ανταλλάζουν δώρα, παίζουν, τραγουδούν και περνούν στιγμές αληθινής αγάπης και ανεμελιάς. Η πόλη γεμίζει φωτάκια και κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, λάμπει από ευτυχία. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για ξεγνοιασιά και απόλαυση των διακοπών με τα παιδιά τα Χριστούγεννα.

Τι πιο όμορφο από το να αφιερώσουν γονείς και παιδιά λίγο χρόνο, να παίξουν και να διασκεδάσουν μέσα σε μία γιορτινή διάθεση και ατμόσφαιρα; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Διασκεδάζοντας δημιουργικά μέσα από παιχνίδια, τα οποία θα ενισχύσουν παράλληλα και τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. Αφού, παιχνίδι, δημιουργικότητα, φαντασία και μάθηση είναι αλληλένδετα.

Πώς θα περάσετε μαγικά Χριστούγεννα με τα παιδιά σας;

Μερικές ιδέες για χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες μεταξύ παιδιών και γονιών είναι οι εξής:

 • Η μάθηση δε σταματάει την περίοδο των γιορτών. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του my-book έχει δημιουργήσει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με θεματική τα Χριστούγεννα. Το υλικό αυτό, περιλαμβάνει παιχνίδια οπτικής διάκρισης, συγκέντρωσης προσοχής, επίλυσης γρίφων, γραπτής έκφρασης, ακουστικής κατανόησης κ.ά.
 • Παιχνίδι με χριστουγεννιάτικες κάρτες, κάρτες οι οποίες θα απεικονίζουν μία ιστορία. Διαλέγοντας όποια κάρτα επιθυμούν τα παιδιά θα αφηγούνται μία δική τους ιστορία εμπνευσμένη από τις χριστουγεννιάτικες εμπειρίες τους. Δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες, τα συναισθήματα ή ακόμα και τους προβληματισμούς τους.
 • Χρησιμοποιείστε εικόνες από χριστουγεννιάτικα παραμύθια, λογοτεχνικά βιβλία ή επιτραπέζια.
  Τοποθετείστε τις εικόνες ανακατεμένες μπροστά στα παιδιά. Η δουλειά τους είναι:
  1. Να βάλουν τις εικόνες στη σειρά που πιστεύουν ότι είναι σωστή.
  2. Να δώσουν ονόματα στους ήρωες.
  3. Να γράψουν μια πρόταση για κάθε εικόνα.
 • Στη συνέχεια, μπορούν να επιλέξουν μία εικόνα και ύστερα με κλειστά τα μάτια να προσπαθήσουν να θυμηθούν, τι είδαν και να το περιγράψουν.
 • Δίνοντας λέξεις με χριστουγεννιάτικη απόχρωση στα παιδιά, όπως για παράδειγμα, Άγιος Βασίλης, καμινάδα, μελομακάρονα, γιορτή, φώτα, τους ζητάτε να αφηγηθούν ή να γράψουν μία ιστορία συνδέοντας τις παραπάνω λέξεις με όποια σειρά επιθυμούν.
 • Ζητάτε από τα παιδιά να γράψουν μία ακροστιχίδα με όποια χριστουγεννιάτικη λέξη θέλουν, δημιουργώντας μία πρόταση. Η ακροστιχίδα δεν έχει τίτλο, γιατί η λέξη που προβάλλεται κάθετα αποτελεί ουσιαστικά και τον ιδιότυπο τίτλο της. Για παράδειγμα:

Ε ίναι

Λ ίγο

Α στείο

Τ ο

Ό νειρο

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Διαβάστε τη συνέχεια:

 • Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι, όνομα, ζώο, πράγμα, προσπαθώντας όμως οι λέξεις που χρησιμοποιείτε να ταιριάζουν στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρά σας.
 • Διαβάστε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και αφήστε τα παιδιά να συνεχίσουν την ιστορία του παραμυθιού δίνοντας ένα δικό τους διαφορετικό τέλος.
 • Τι πιο ωραία δραστηριότητα από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια; Τραγουδήστε στα παιδιά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και αφήστε και τα ίδια με τη σειρά τους να τραγουδήσουν σε εσάς τα δικά τους.
 • Μία επίσης, ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να γράψετε μαζί με τα παιδιά χριστουγεννιάτικα ποιήματα. Είναι μία ευκαιρία να μοιραστείτε τις ιδέες και σκέψεις σας δημιουργώντας στο τέλος από κοινού ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο μικρό ποιητικό έργο.
 • Από τα πιο πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια! Βάλτε όλοι πάνω στο κεφάλι σας ένα χάρτινο πιάτο, πάρτε έναν μαρκαδόρο και γράψτε όλοι χριστουγεννιάτικες λέξεις, όπως για παράδειγμα τη λέξη λαμπιόνια. Ποιος θα γράψει τη λέξη πιο κατανοητά και καθαρά;
 • Κρεμάλα – λεκτικό παιχνίδι εικασίας. Σκεφτείτε μία χριστουγεννιάτικη λέξη. Δώστε στο παιδί το αρχικό γράμμα της λέξης και αφήστε του λίγο χρόνο για να βρει την κρυμμένη λέξη. Έπειτα, είναι η σειρά του παιδιού να σκεφτεί τη δική του λέξη και να σας δώσει χρόνο να την ανακαλύψετε.
 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά δημοτικού. Δημιουργήστε τον αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ήρωα των παιδιών χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε στο σπίτι.

Τα παιχνίδια και οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για παιδιά είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουν οι γονείς σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Το πιο πολύτιμο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσετε στα παιδιά, μαζί με την αγάπη σας. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι μία εξαιρετική γιορτή για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας καινούργιες εμπειρίες και δραστηριότητες, έτσι ώστε να γιορτάσουν μέσα στη ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα την πιο μαγική εποχή της παιδικής ηλικίας (Βαραβαρηγός, 2004· Μαγκλίνης, 2013).

Επισκεφτείτε το www.my-book.gr για να ανακαλύψετε χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό υλικό και το γεγονός πως η μάθηση συνεχίζεται ακόμα και στις γιορτές ευχάριστα.

Βιβλιογραφία

Βαρβαρηγός, Δ. (2013). Η μαγική τρέλα της δημιουργίας. Εντύποις: Αθήνα.

Μαγκλίνης, Η. (2004). Έμπνευση και δημιουργία. Printa: Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 1 =