Οι δημιουργικές δραστηριότητες στης θάλασσας τον αφρό συνεχίζονται με…παιχνίδια γλωσσικής ανάπτυξης!

Οι δημιουργικές δραστηριότητες στης θάλασσας τον αφρό συνεχίζονται με…παιχνίδια γλωσσικής ανάπτυξης!

Οι δημιουργικές δραστηριότητες στης θάλασσας τον αφρό συνεχίζονται με…   παιχνίδια γλωσσικής ανάπτυξης! 

 

Το καλοκαίρι μας ‘χτύπησε την πόρτα’ και τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές…! Αυτό το διάστημα αποτελεί την ιδανική περίοδο για να αφιερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα παιδάκια μας, παίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί τους και μυώντας ταυτόχρονα, στον κόσμο των εννοιών και της γνώσης!

Εφόσον πολλές ώρες του καλοκαιριού θα τις περάσετε στη θάλασσα, γεμίστε τες με ξέγνοιαστες δραστηριότητες που σίγουρα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

Ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν αν είναι :

>  Ονομάστε τα πλεούμενα (βάρκα, καράβι, πλοίο, κότερο, δελφίνι), δείχνοντάς τα, ζωγραφίζοντας το σχήμα τους και εξηγώντας το μέγεθος/χωρητικότητα και τη λειτουργικότητα του καθενός. Δευτερογενώς, μπορείτε να προβείτε και σε κατηγοριοποίηση των μέσων μεταφοράς, εξηγώντας πως άλλα ταξιδεύουν στο νερό, άλλα στον ουρανό και ούτω καθεξής.
>  Έλα να μιλήσουμε για τα ζώα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας! Ποια είναι μεγάλα και ποια μικρά; Ποια είναι ψάρια και ποια θαλασσινά; Έχεις δει ποτέ το χρώμα τους από κοντά; Άραγε πώς να αναπνέουν αυτά; Τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ τα ζώα και τους αρέσουν να μαθαίνουν γι’αυτά!
 Παιχνίδια αιτιολόγησης και λογικής κρίσης! Συζητήστε με το παιδί τι επιπλέει στο νερό και τι όχι και δώστε τη λογική ερμηνεία που συμβαίνει αυτό: πχ η μπάλα είναι ελαφριά γι’αυτό επιπλέει, ενώ η πέτρα είναι βαριά και έτσι βουλιάζει. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθεί και με τις αντίθετες έννοιες βαρύ-ελαφρύ. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε βέβαια, ότι αυτό δεν ισχύει για τα πλεούμενα, γιατί η κατασκευή τους είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να βουλιάζουν.
>  Παιχνίδια φωνολογικής ενημερότητας!
Βλέπω – βλέπω με το μικρό μου  ματάκι κάτι στην παραλία  που αρχίζει από … Δεν ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στα γράμματα φωνολογικά α, βου, γου δου κλπ και όχι άλφα, βήτα γάμα, δέλτα…Το παιδί ψάχνει να βρει τα αντικείμενα που ξεκινάνε από τη φωνούλα που έχετε αναφέρει!
-Ακόμη, μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τα δικά σας αστεία ποιηματάκια μαζί με το παιδί όπως : ‘έπιασα το κοχύλι με το χέρι και το έβαλα μέσα στο…(πχ πανέρι), χέρι-πανέρι.
>  Βρίσκουμε 5 πράγματα που έχουν το ίδιο χρώμα!

Ψάχνουμε με τα παιδιά  στη παραλία που βρισκόμαστε να βρούμε 5 αντικείμενα που έχουν το ίδιο χρώμα. Αποφασίζουμε πρώτα το χρώμα και στη συνέχεια το παιδί μας αναφέρει αντικείμενα από το χρώμα αυτό. Αν το παιδί επιθυμεί μπορούμε να το επαναλάβουμε και με άλλα χρώματα.

>  Διδάξτε την έννοια της επιφάνειας και εξοικειώστε το παιδί με έννοιες του χώρου και τη γλωσσική διατύπωσή τους ολοκληρωμένα… μιλώντας για ό,τι κινείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (πουλιά), πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας (βάρκα) ή κάτω από αυτήν (ψάρια). Μιλήστε επίσης για ό,τι βρίσκεται μέσα και έξω από τη θάλασσα.

 

 

Μαθαίνοντας δημιουργικά το καλοκαίρι Δ΄-Στ΄ Δημοτικού

Μαθαίνοντας Αλλιώς το Καλοκαίρι Α΄-Γ΄ Δημοτικού

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 13 =