ΟΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΝΟΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΙΑ…!

ΟΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΝΟΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΙΑ…!

ΟΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΝΟΤΑ ΚΑΙ ΧΡΟΙΑ…!

«Πρώτα θα βάλεις την άμμο και το νερό στο κουβαδάκι σου και μετά θα την φέρεις εδώ για να φτιάξουμε το κάστρο», «μόλις βάλεις το αντιηλιακό σου, θα είσαι έτοιμος για ατέλειωτο παιχνίδι στην παραλία» !

Σχεδόν κάθε πρότασή μας εμπεριέχει τις έννοιες του χρόνου, που ειδικά για τους μικρούς μας φίλους είναι ακόμη πιο αφηρημένες και συνήθως προσδιορίζονται από το καθημερινό τους πρόγραμμα και τις ασχολίες τους. Αν και από την γέννησή του το παιδί ζει μέσα στο χρόνο, μόνο από την ηλικία των τεσσάρων περίπου χρόνων κατορθώνει να δομεί τα γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά.

Η ικανότητα ενός παιδιού να κατανοεί το χρόνο είναι από τις βασικότερες δεξιότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αντίληψης και σχετίζονται με τη μαθησιακή εξέλιξη, στα πρώτα σχολικά χρόνια, αφού συνδέεται άμεσα με τον τομέα των μαθηματικών και ευρύτερα, με την οργάνωση της σκέψης.

Βέβαια, οι χρονικές έννοιες δυσκολεύουν ιδιαίτερα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, επειδή αδυνατούν να τις εκφράσουν γλωσσικά, με σαφήνεια και δυσκολεύονται να τις επεξεργαστούν. Κατ’ επέκταση  αδυνατούν να τοποθετήσουν τα γεγονότα με την κατάλληλη χρονική αλληλουχία. Η χρονική ακολουθία είναι ένα σημαντικό μέρος της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών, καθώς με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουν τα γεγονότα στη ζωή τους και τη σειρά με την οποία έχουν παρουσιαστεί.

Πώς μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την αντίληψη του χρόνου ;

Η κατάκτηση των χρονικών εννοιών μπορεί να γίνει μέσω της προσέγγισης των χρονικών ακολουθιών με την μορφή ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων. Η διαδικασία της αλληλουχίας καλλιεργείται μέσα από  καθημερινές δραστηριότητες και βιωματικά παιχνίδια που τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά σε αυτά.

Χρονικές Ακολουθίες Έξω από το Σπίτι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × one =