Ενισχύοντας την προφορική έκφραση μέσα από το…my-book.gr!

Ενισχύοντας την προφορική έκφραση μέσα από το…my-book.gr!

Η δεξιότητα της παραγωγής προφορικού λόγου στηρίζεται στην εκφορά µιας ακολουθίας λέξεων, που παρατάσσονται σύµφωνα µε τους συντακτικούς, σηµασιολογικούς και πραγµατολογικούς  κανόνες µιας γλώσσας (Κάτη, 2009). Χαρακτηρίζεται από συνεχή ροή και αφορά μια διαδικασία στην οποία η αναγνώριση των επικοινωνιακών συνθηκών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους ομιλητές.

Ο μαθητής μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες προφορικού λόγου με: 

  • Συζητήσεις για επίκαιρα θέματα
  • Συζητήσεις για θέματα σχετικά με τα ειδικά ενδιαφέροντά του
  • Σύγκριση του προφορικού λόγου με τον γραπτό λόγο, διακρίνοντας τα δύο είδη
  • Περιγραφές
  • Αφηγήσεις

Κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης αυτών των δραστηριοτήτων γεννιέται και η ανάγκη στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο λεξιλόγιο και τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα (Χατζησαββίδης, 2014).

Τα παραπάνω μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της διήγησης, της ομιλίας με σημείο αναφοράς μια συγκεκριμένη κατάσταση, τη συμμετοχή στη συζήτηση, με παιχνίδια ρόλων, καθώς και με τη δραματοποίηση καταστάσεων.
Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει και κατακτά τη γνώση μέσα από τα δικά του βιώματα, χρησιμοποιεί τη φαντασία κα τη δημιουργικότητά του. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι δεξιότητες προφορικού λόγου, μπορούν να κατακτηθούν όταν στα παιδιά παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες να μιλούν εξηγώντας τη σκέψη, τις προθέσεις και τους συλλογισμούς τους (Μανταδάκη, 1999). Είναι επίσης αληθές πως η συχνή χρήση της γλώσσας σε αυθεντικές συνθήκες επικοινωνίας συμβάλλει στην ανάπτυξή της (Ματσαγγούρας, 2000).
Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Προφορικής έκφρασης των εκδόσεων my-book.gr  αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για κάθε μαθητή. Έχει διαμορφωθεί ως ένα πρωτότυπο υλικό παραγωγής προφορικού λόγου που το πρώτο μέρος είναι επικεντρωμένο στην προφορική έκφραση. Ας το γνωρίσουμε!

Βιβλιογραφία

  • Κάτη, Δ. (2009). Γλώσσα και επικοινωνία στο παιδί. Αθήνα: Οδυσσέας.
  • Μανταδάκη, Σ. (1999). Η Ολική γλώσσα στη διδακτική της γλωσσικής έκφρασης για την Α/μια Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη. Θεσσαλονίκη: Κώδικας.
  • Ματσαγγούρας, Η. (2000). Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση. Αθήνα: Γρηγόρη.
  • Χατζησαββίδης, Σ. (2014). Διδασκαλία της γλώσσας. Αθήνα: Νεφέλη.

Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Προφορικής Έκφρασης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 2 =