Ωχ! Η ώρα της μελέτης έφτασε ! Και τώρα;

Ωχ! Η ώρα της μελέτης έφτασε ! Και τώρα;

Ωχ! Η ώρα της μελέτης έφτασε ! Και τώρα; 

Ένα από τα καθημερινά παράπονα των παιδιών αλλά  και των γονέων , είναι ο φόρτος των εργασιών που καλούνται να εκπονήσουν όταν φτάνουν στο σπίτι, μετά το σχολείο!
Συνήθως καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα όταν έρχεται εκείνη η ώρα και αναγκάζουν τον εαυτό τους να μπει στη διαδικασία διαβάσματος, ενώ θα ήταν πιο λειτουργικό για το ίδιο το παιδί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχει όρεξη να διαβάσει και να το θέλει πραγματικά. Είναι σημαντικό να πιστεύει πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα πετύχει τους στόχους του, να δημιουργηθεί δηλαδή το κατάλληλο για εκείνον, κίνητρο. Η ανάδειξη της χρησιμότητας και της αναγκαιότητας αυτών των εργασιών μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείρισή τους από το παιδί.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για μια σωστά οργανωμένη μελέτη στο σπίτι;

  1. Σταθερός και οργανωμένος χώρος διαβάσματος προκειμένου να μειωθούν οι διασπαστικοί παράγοντες που μπορεί να μειώσουν το επίπεδο διατήρησης προσοχής του παιδιού.
  2. Επιλογή των κατάλληλων στρατηγικώνκαι μεθόδων (πχ μνημονικές στρατηγικές, μέθοδος της ακροστιχίδας, δημιουργία σχεδιαγράμματος κ.ά) και εφαρμογή τους κατά τη διαδικασία μελέτης.
  3. Χρήση σταθερού προγράμματος και τήρησή του, ώστε το διάβασμα να υλοποιείται συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα και να γίνεται καθημερινή ρουτίνα για το παιδί.
  4. Κατανομή του χρόνου ώστε το παιδί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η εργασία του και να νιώθει ότι ελέγχει ο ίδιος το χρόνο του. Βοηθητική μέθοδος μπορεί να φανούν οι λίστες ελέγχου ή τα οπτικά προγράμματα .
  5. Ιδιαίτερα βοηθητικό αποδεικνύεται το χρονόμετρο ή  κλεψύδρα,  είτε ένα απλό ρολόι για τον καθορισμό της χρονικής διάρκειας.
  6. Παροχή λεκτικής ή οπτικής βοήθειας ,  όταν δυσκολευτεί και νιώσει ότι την χρειάζεται.
  7. Σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν πώς να υποστηρίξουν την εφαρμογή δεξιοτήτων για την οργάνωση της σχολικής μελέτης στο σπίτι (Epsteinetal, 1993).

Το my-book.gr θέλοντας να βοηθήσει αποτελεσματικά γονείς και παιδιά , διαμόρφωσε  ένα πρωτότυπο  πρόγραμμα για την ανάπτυξη και ενίσχυσηδεξιοτήτων μελέτης στο σπίτι. Ενδείκνυται για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να βοηθήσουν στην οργάνωση μελέτης των παιδιών τους. Μπορεί να  χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και από τους μικρούς μας ήρωες!
Γνωρίστε και εσείς το  e-book«Διδασκαλία δεξιοτήτων μελέτης για μαθητές Δημοτικού» στο e-shop του www.my-book.gr !!!

Διδασκαλία δεξιοτήτων μελέτης για μαθητές Δημοτικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + four =