Οι τεχνικές και ο τρόπος δόμησης του βιβλίου αυτού έχουν παρουσιαστεί στο 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας “Από το Παιδί στον Ενήλικα”, το οποίο διεξήχθη 23-24 Οκτωβρίου 2021.
Καταληκτική ορθογραφία – Ρήματα
Περιεχόμενο
Το εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας, βασίστηκε στη μεθοδολογία της άμεσης διδασκαλίας με την ενσωμάτωση της δομημένης πολυαισθητηριακής διδασκαλίας. Η ειδική διδασκαλία πρέπει να στηρίζεται σε τεχνικές εμπέδωσης των ορθογραφικών κανόνων μέσω της δημιουργίας οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών εικόνων. Η διδασκαλία μέσω της μεθοδολογίας της άμεσης διδασκαλίας βοηθούσε άμεσα στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή της ορθογραφικής ικανότητας.
Περιλαμβάνει:
- Καταλήξεις Ρημάτων
- Βασικά ρήματα
-ωνω-ωσα
-ιζω -ευω -αινω -ισα -ησα -ομαι -ουμαι -ηκα |
Στόχοι
Στόχος είναι να μπορέσει το κάθε παιδί με τη βοήθεια της πολυαισθητηριακής μεθόδου διδασκαλίας να κατανοήσουν και να κατακτήσουν την ορθογραφία καταλήξεων των ρημάτων.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται στους μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στη Γ΄ Δημοτικού και έχουν κατακτήσει τις βασικές γραμματικές δομές και λειτουργεί ως κατάλληλο υλικό προσέγγισης των ορθογραφικών μηχανισμών.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2020). Καταληκτική ορθογραφία – Ρήματα. Σπάρτη: my-book.gr.
Καταληκτική ορθογραφία – Ουσιαστικά
Δομημένη πολυαισθητηριακή διδασκαλία
- Τι είναι η δομημένη πολυαισθητηριακή διδασκαλία;
Η δομημένη πολυαισθητηριακή διδασκαλία είναι μία σημαντική πτυχή του μαθήματος για τους δυσλεξικούς μαθητές η οποία χρησιμοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους καθηγητές. Όλοι μας, δυσλεξικοί και μη, θυμόμαστε καλύτερα τα πράγματα που έχουμε βιώσει. Για τους δυσλεξικούς μαθητές η αποτελεσματική διδασκαλία είναι, εκτός των άλλων, ξεκάθαρη, άμεση, συσσωρευτική, εντατική και εστιασμένη στη δομή της γλώσσας. Η μάθηση μέσα από την πολυαισθητηριακή διδασκαλία εμπλέκει τη χρήση οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών-απτικών μεθόδων ταυτόχρονα για να βελτιώσει την απομνημόνευση και την εμπέδωση του γραπτού λόγου. Γίνονται συνεχώς συνδέσεις ανάμεσα στους οπτικούς (τη γλώσσα που βλέπουμε), ακουστικούς (τη γλώσσα που ακούμε) και κιναισθητικούς–απτικούς (γλωσσικά σύμβολα που νιώθουμε) τρόπους μάθησης της ανάγνωσης και της ορθογραφίας.
Η ορθογραφία είναι γεγονός ότι δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους εκμάθησης και απομνημόνευσης. Βοηθάει τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τν δουλειά του κάθε εμπλεκόμενου με τη μαθησιακή διαδικασία.
Μεθοδολογία/Κλινική εφαρμογή
Περιστατικό | Ε.Κ./ Δ.Π./ Π.Μ.Δ.Μ./ Σ.Α./ Π.Γ.
Κ.Σ./ Β.Α./ Μ.Δ. |
Ηλικία | Τέλος Β΄ |
Διάγνωση | ΔυσορθογραφίαΕιδικές μαθησιακές δυσκολίες |
Μεθοδολογία | · Υποδειγματική διδασκαλία· Μοντελοποίηση
· Επίπεδο λέξεων, προτάσεων, κειμένου · Πολυαισθητηριακή μάθηση · Βιωματικά παιχνίδια · Τεχνικές αυτοδιόρθωσης · Ομαδοποίηση/κατηγοριοποίηση |
Εργαλεία Παρέμβασης | E-book καταληκτική ορθογραφία Ουσιαστικών |
Αρχική αξιολόγηση | · Λίστα ελέγχου· Παρατήρηση
· Ανάλυση λαθών: δυσκολία γενίκευσης, αυτοματοποίησης του γραπτού λόγου |
Επαναξιολόγηση | · Λίστα ελέγχου· Παρατήρηση
· Ανάλυση λαθών · Γραφή καθ’ υπαγόρευση λέξεων, προτάσεων, κειμένου · Αυθόρμητη γραφή: κατάκτηση, ικανότητα γενίκευσης, αυτοματοποίησης |
Περιεχόμενο
Το εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας, βασίστηκε στη μεθοδολογία της άμεσης διδασκαλίας με την ενσωμάτωση της δομημένης πολυαισθητηριακής διδασκαλίας. Η ειδική διδασκαλία πρέπει να στηρίζεται σε τεχνικές εμπέδωσης της ορθογραφίας μέσω της δημιουργίας οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών εικόνων. Η διδασκαλία μέσω της μεθοδολογίας της άμεσης διδασκαλίας βοηθούσε άμεσα στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή της ορθογραφικής ικανότητας.
Περιέχει:
- Βασικά ουσιαστικά
- Ουσιαστικά υψηλής συχνότητας και χρήσης
- Καταλήξεις ουσιαστικών
- Παράγωγες λέξεις
-ισμος, -ιστος, -ισμα-υτης, -υτρια, -υση, -υμα
-υτης, -ιτης, -ητης -ιστης -ονας, -ωνας -ωτης, -οτης -εια, -εία, -ία, -οια -ωμα -οσυνη, -ιδα, -αινα -ισσα, -οτητα, -υτητα -ειο -τηριο -τηρας, -τήριο, -τηρι -ημα |
Στόχοι
Στόχος είναι να μπορέσει το κάθε παιδί με τη βοήθεια της πολυαισθητηριακής μεθόδου διδασκαλίας να κατανοήσουν και να κατακτήσουν την ορθογραφία καταλήξεων των ουσιαστικών.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται στους μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση στη Γ΄ Δημοτικού και έχουν κατακτήσει τις βασικές γραμματικές δομές και λειτουργεί ως κατάλληλο υλικό προσέγγισης των ορθογραφικών μηχανισμών.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2020). Καταληκτική ορθογραφία – Ουσιαστικά. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.