Καλύτερη συγκέντρωση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία

Καλύτερη συγκέντρωση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία

Ποια βήματα μπορεί να ακολουθήσει ο εκπαιδευτικός για την αποφυγή της διάσπασης προσοχής των μαθητών;

 

Η συγκέντρωση των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας αποτελεί παράγοντα ύψιστης σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος και τη διατήρηση ήρεμης ατμόσφαιρας. Προκειμένου να μη διασπαστεί η συγκέντρωση των μαθητών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού.

Αρχικά, ο εκπαιδευτικός οφείλει να κινείται συνεχώς μέσα στην τάξη έτσι ώστε να εστιάζουν οι μαθητές το βλέμμα τους στον ίδιο και να μην αποσπώνται εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια, σε περιπτώσεις μαθητών που αποσυντονίζονται συχνά ο εκπαιδευτικός μπορεί να θέσει μία συμφωνία η οποία θα βοηθά στην επαναφορά τους στη μαθησιακή διαδικασία (όπως ένα βλέμμα ακουμπώντας τα χέρια του στο θρανίο ή μία συγκεκριμένη έκφραση προσώπου). Επίσης, όταν ο εκπαιδευτικός κρατά ένα αντικείμενο βοηθά τον μαθητή να συγκεντρώνεται πιο εύκολα στον ίδιο, καθώς του προσελκύει το ενδιαφέρον.

Βέβαια, χρειάζεται προσοχή ως προς τον τρόπο διδασκαλίας. Συγκεκριμένα, ο τόνος της φωνής δεν πρέπει να είναι δυνατός, διότι δημιουργεί σύγχυση στον μαθητή. Αντίθετα, χρειάζεται να είναι ήρεμος και με χρώμα αποφεύγοντας ταυτόχρονα χειρονομίες ή κινήσεις και συχνές επεμβάσεις με μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας.

Τέλος, οι απαραίτητες διευκρινίσεις πριν και μετά από κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα ή εκπόνηση εργασιών και διαγωνισμάτων βοηθούν στην αποφυγή συχνών επεμβάσεων και ερωτήσεων που οδηγούν σε διάσπαση προσοχής και δυσκολεύουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας (Ματσαγγούρας, 1998; Wragg, 2003).

 

Οι εκδόσεις My-Book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και

προτάσεις υποστήριξης και παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν

συχνή διάσπαση προσοχής

 

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για ΔΕΠ-Υ

Βιβλιογραφία

Ματσαγγούρας, Η. (1998). Οργάνωση και Διεύθυνση της Σχολικής Τάξης. Αθήνα: Γρηγόρης.

Wragg, E. C. (2003). Διαχείριση της Σχολικής Τάξης (μτφ. Ν. Αβούρη). Αθήνα: Σαββάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve + thirteen =