Γνωριμία με την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Γνωριμία με την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Πότε είναι η παγκόσμια εορταστική ημέρα για το Σύνδρομο Down;

Η παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006 ύστερα από πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη με βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητες για το σύνδρομο αυτό, τα χαρακτηριστικά του και τα συμπτώματά του.

Συγκεκριμένα, εορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτος.

Τι είναι το Σύνδρομο Down;

Το Σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 είναι μία χρωμοσωμική ανωμαλία με χαρακτηριστικά που εμφανίζονται εκ γενετής και αφορούν ιδιαιτερότητες ως προς τη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και γενικότερα την ψυχοκοινωνική πρόοδο και εξέλιξη. Τα βρέφη που γεννιούνται με σύνδρομο Down μπορεί να είναι μετρίου μεγέθους, αλλά αναπτύσσονται αργά και παραμένουν μικρά. Προκαλείται από περίσσεια γενετικού υλικού στο χρωμόσωμα 21 που δημιουργεί τρεις εκδοχές αυτού του χρωμοσώματος αντί για τις φυσιολογικές δύο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι ο έλεγχος που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση ορισμένων παθήσεων και συνδρόμων του εμβρύου. Έχει σκοπό να εξασφαλίσει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη μιας νόσου, την πρόγνωσή της και τις πιθανές επιπτώσεις της στο έμβρυο. Μέσω του προγεννητικού ελέγχου μπορεί να ανιχνευτεί το σύνδρομο Down κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, γίνονται:

α. Υπέρηχος. Μέτρηση μιας συγκεκριμένης περιοχής στον αυχένα του μωρού μεταξύ 11ης -14ης εβδομάδας κύησης. Αυτή η εξέταση είναι γνωστή ως αυχενική διαφάνεια.

β. Εξετάσεις αίματος. Τα αποτελέσματα των υπερήχων συνδυάζονται με αιματολογικές εξετάσεις (PAPP-A και την ορμόνη που λέγεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη HCG). Ανώμαλα επίπεδα της PAPP-A και HCG μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί η πιθανότητα για το σύνδρομο να είναι μειωμένη όταν η εγκυμοσύνη συμβεί σε νεαρή ηλικία, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί (Alton, 2005· Βότση & Στυλιανίδου, 2004).

Ποια διδακτικά υλικά μπορούν να βοηθήσουν;

Η εκπαίδευση κατέχει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών με Σύνδρομο Down στο κοινωνικό σύνολο. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη μνήμη, στην συναισθηματική/κοινωνική τους προσαρμογή, καθώς και στην ενίσχυση του προφορικού λόγου και της έκφρασής τους.

Προτεινόμενα διδακτικά υλικά είναι τα εξής:

Επισκεφτείτε το my-book.gr και λάβετε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για παιχνίδια για την ορθή διαπαιδαγώγηση παιδιών με Σύνδρομο Down!

Βιβλιογραφία

Alton, S. (2005). Fine motor skills in children with Down’s Syndrome – Information Sheet. Teddington (U.K.): Down’s Syndrome Association.

Βότση, Κ. Σ., Στυλιανίδου, Α. Γ. (2004). Σύνδρομο Down. Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen + 17 =