Επίγνωση μεταφορικού λόγου
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος υποστηρικτικού υλικού ήταν η κατάκτηση επιπέδου επίγνωσης του μεταφορικού λόγου.
Στόχοι
Οι στόχοι που τέθηκαν αφορούσαν την ενίσχυση πραγματολογικών δεξιοτήτων και την κατάκτηση του επιπέδου επίγνωσης της κυριολεξίας-μεταφοράς. Έτσι, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα:
– Κατανόηση σημασίας των διαφορετικών λειτουργιών του λόγου
– Αναγνώριση και διάκριση της κυριολεκτικής και μεταφορικής λειτουργίας του λόγου
– Κατάλληλη προσέγγιση παροιμιών
– Ορθή χρήση των δύο λειτουργιών του λόγου στην καθημερινότητα
Δομή υλικού
Το υποστηρικτικό υλικό μελέτης διαμορφώθηκε με την αξιοποίηση κατάλληλων στρατηγικών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επίπεδα επίγνωσης του μεταφορικού λόγου.
- Κατανοώ
- Προσαρμόζω
- Εφαρμόζω
- Επικοινωνώ
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές οργανώνονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και εμπλέκονται ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο υλικό περιέχει υλικό ενίσχυσης πραγματολογικών δεξιοτήτων, μέσω μεθοδολογίας διδασκαλίας της κυριολεξίας-μεταφοράς, με σκοπό την κατάκτηση επιπέδου επίγνωσης του μεταφορικού λόγου.
Η μεθοδολογία αφορά:
- Κατανόηση σημασίας
- Κυριολεκτικό –μεταφορικό λόγο
- Επεξεργασία μεταφορικού λόγου
- Παροιμίες και διπλά μηνύματα
Το διδακτικό υλικό βασίζεται στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού προγράμματος μελέτης για μαθητές με αυτισμό για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή τους σε καθημερινές καταστάσεις. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, ένα διδακτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών.
Εκπαιδευτικές μέθοδοι
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτέλεσε χρήσιμη μέθοδο διαμόρφωσης του διδακτικού υλικού και καθοριστικό τρόπο αξιοποίησης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη μελέτη των μαθητών.
Επιπλέον, η άμεση διδασκαλία βοήθησε στην προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά του στόχους της διδασκαλίας. Η ταυτόχρονα χρήση πλήθους παραδειγμάτων και η συνεχής ενθάρρυνση συνεισέφερε στη δημιουργία ευχάριστου κλίματος.
Στη συνέχεια, η πολυαισθητηριακή διδακτική μέθοδος στηρίχτηκε στην αλληλεπίδραση των αισθήσεων που συνδέονται με τις λειτουργίες του λόγου και συνδυάζει οπτικά, ακουστικά, απτικά και κιναισθητικά ερεθίσματα. Βελτιώθηκε, έτσι, η μνημονική ικανότητα και η ικανότητα συγκέντρωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Διδακτικές στρατηγικές
Αρχικά, αξιοποιήθηκε η τεχνική βημάτων. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να κατανοήσουν τη μεταφορική χρήση του λόγου. Ειδικότερα, η τεχνική βημάτων λειτούργησε συμβουλευτικά έτσι ώστε το κάθε παιδί να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επιτέλεση των σχολικών του υποχρεώσεων. Επιπρόσθετα, δόθηκε πλήθος παραδειγμάτων μέσω δραστηριοτήτων διαβαθμισμένης δυσκολίας (1-3 επίπεδα). Τέλος, ακολούθησε η παιγνιώδης μορφή διδασκαλίας με στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών και την πληρέστερη προσέγγιση του διδακτικού υλικού.
Η μεθοδολογία του διδακτικού υλικού παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Η συμμετοχή μας πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως μέσω ενός πλήρους άρθρου που αφορούσε τη θεματική ενότητα: Ειδική αγωγή (σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες). Το παρόν συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, 14, 15 & 16 Οκτωβρίου 2022
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2022). Επίγνωση μεταφορικού λόγου. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.