Σκοπός
Ο σκοπός του παρόντος διδακτικού υλικού είναι να βοηθήσει τους γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής αλλά και εφηβικής ηλικίας να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους μέσα από διάφορες πρακτικές παρέμβασης.
Στόχοι
Οι επιμέρους στόχοι είναι:
Σε επίπεδο γνώσεων: να αναγνωρίζουν τα είδη των μαθησιακών διαταραχών
Σε επίπεδο ικανοτήτων: να συμβάλλουν με το έργο τους στην αντιμετώπιση των μαθησιακών αδυναμιών
Σε επίπεδο στάσεων: να εφαρμόζουν πρακτικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Δομή
Η δομή του υλικού είναι χωρισμένη σε έξι ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στα είδη των μαθησιακών δυσκολιών, τα οποία αναλύονται με δημιουργικό τρόπο. Η δεύτερη περιλαμβάνει τα ανησυχητικά συμπτώματα και τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών αυτών. Σειρά έχουν οι τρόποι επίτευξης κατάλληλων στόχων, η διαχείριση συναισθημάτων και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι και τεχνικές. Τέλος, δίνεται βοηθητικό υλικό για χρήση από τους γονείς στο σπίτι.
Περιεχόμενο
Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του διδακτικού υλικού είναι το ακόλουθο:
- Ο Κόσμος των Μαθησιακών Δυσκολιών και τα Είδη τους (δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσορθογραφία, μαθησιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς)
- Ανησυχητικά Συμπτώματα και Τρόποι Αντιμετώπισης (διάβασμα, γράψιμο, μαθηματικά, ακουστική ικανότητα/διάκριση, γνωστική λειτουργία, μνήμη, οργάνωση, κινητικότητα, κοινωνικότητα)
- Τρόποι Επιλογής Κατάλληλων Στόχων (καθορισμός στόχων για απλά πράγματα, οραματισμός τέλους, καθορισμός στόχων μαζί με άλλους, επιβράβευση επίτευξης στόχων)
- Διαχείριση Συναισθημάτων (αναγνώριση, αποδοχή, διαχείριση θυμού, φόβου και άγχους)
- Εκπαιδευτικές Μέθοδοι και Τεχνικές (διαφοροποιημένη διδασκαλία: αντανάκλαση-αποτίμηση, γνωστική-νοηματική χαρτογράφηση, ενίσχυση μνήμης, βενιέτες καθοδήγησης, κινητοποίηση ενδιαφέροντος, υποδειγματική διδασκαλία, μοντελοποίηση, οπτική αφόρμηση, κυριολεκτική κατανόηση, ερμηνευτική κατανόηση, κριτική κατανόηση, βιωματικές δραστηριότητες, αυτόνομη εργασία)
- Βοηθητικό Υλικό (καταγραφή συμπεριφοράς, ενδιαφέροντα, κάρτα στόχων, συνέπειας, ησυχίας, βοήθειας)
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ύστερα από τη χρήση του υλικού είναι να διαχειρίζονται και να εφαρμόζουν οι γονείς κατάλληλες πρακτικές μέσω των οποίων θα βοηθούν στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση των παιδιών στο γνωστικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Ζάβρα, Ν. (2022). Υποστηρίζοντας αποτελεσματικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.