Μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τεύχος Α’) Γυμνάσιο-Λύκειο
Περίληψη
Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν επίκεντρο ενδιαφέροντος αρκετών επιστημονικών κλάδων. Στην εφηβεία οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν μία ανομοιογενή ομάδα. Οι περισσότεροι μπαίνουν στην εφηβεία έχοντας τη γεύση της σχολικής αποτυχίας και της απόρριψης. Έρχονται στο Γυμνάσιο με αισιοδοξία για να διαπιστώσουν άμεσα ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του καθηγητή τους. Αναλογιζόμενοι την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου στις μαθησιακές ανάγκες του κάθε παιδιού, σχεδιάστηκε το παρόν διδακτικό πρόγραμμα βασιζόμενο στα ελλείμματα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματά του ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κάτι το οποίο ενισχύει την αναγκαιότητα υλοποίησης αντίστοιχων επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Λέξεις κλειδιά: μαθησιακές δυσκολίες, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωστικός τομέας, συναισθηματικός τομέας, διδακτική μεθοδολογία
Περιεχόμενο
Το διδακτικό υλικό «Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» βοηθά στην αναγνώριση των μαθησιακών δυσκολιών, στον τρόπο διαχείρισης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική τάξη και περιλαμβάνει τρόπους υποστήριξης και παρέμβασης σε γυμνάσιο και λύκειο μέσα από παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής. Τέλος, προτείνονται γραφήματα επίδοσης και ο τρόπος διαφοροποίησης των διαγωνισμάτων.
Σκοπός
Ο σκοπός του διδακτικού υλικού είναι η αναγνώριση των μαθησιακών δυσκολιών και η σωστή μεταχείριση των μαθητών.
Οι στόχοι είναι:
Επίπεδο γνώσεων: κατανόηση των χαρακτηριστικών όλων των μαθησιακών δυσκολιών
Επίπεδο ικανοτήτων: εύρεση εναλλακτικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών
Επίπεδο στάσεων: εφαρμογή διδακτικών παρεμβάσεων ανάλογων της κάθε μαθησιακής δυσκολίας
Εκπαιδευτικές μέθοδοι
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτέλεσε χρήσιμη μέθοδο διαμόρφωσης του διδακτικού υλικού και καθοριστικό τρόπο αξιοποίησης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη μελέτη των μαθητών.
Επιπλέον, η βιωματική μέθοδος διδασκαλίας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιαστούν οι διάφορες διδακτικές τεχνικές στην πράξη και έχει ως βασικό σκοπό την αντίστοιχη αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Διδακτικές στρατηγικές
Αρχικά, αξιοποιήθηκε η τεχνική βημάτων έτσι ώστε γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών με βάση τον κάθε τομέα παρέμβασης. Με τον ίδιο τρόπο αναφέρθηκαν οι τρόποι εύρεσης του ιστορικού και της διαχείρισης των συναισθημάτων των μαθητών. Παρουσιάστηκαν διάφορες διδακτικές στρατηγικές όπως είναι η υποδειγματική διδασκαλία, η μοντελοποίηση, η ομαδοποίηση, η κατηγοριοποίηση, οι γραφικοί οργανωτές, οι νοηματικοί χάρτες, η οπτικοποίηση, η τεχνική σχεδιαγράμματος, καθώς και η τεχνική της οπτικοποίησης και της αυτοδιόρθωσης. Ακόμα αναλύθηκαν οι τεχνικές αυτές με παραδείγματα εφαρμογής σε κάθε τομέα παρέμβασης δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησής τους κατά τη μαθησιακή διαδικασία.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., Ζάβρα, Ν. (2023). Μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τεύχος Α’) Γυμνάσιο-Λύκειο. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.