Παραμύθι Σχολικής Ετοιμότητας

Παραμύθι Σχολικής Ετοιμότητας

Η ανάγνωση των παραμυθιών στα παιδιά εκτός από ψυχαγωγικό ρόλο , αποτελεί και σπουδαίο διδακτικό μέσο. Ο κόσμος των παραμυθιών επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, διότι διεγείρει την σκέψη τους , τους προκαλεί να αναζητήσουν λύσεις και να αναμένουν το τέλος κάθε γεγονότος.

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το παραμύθι στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, έγκειται στο γεγονός πως το παραμύθι αποτελεί την πρώτιστη μορφή με την οποία το παιδί μαθαίνει να κατανοεί τη γλώσσα των εικόνων-συμβόλων, πριν επιτευχθεί η νοητική ωριμότητα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί «το παραμύθι είναι το αλφαβητάρι της εικόνας της ψυχής» (Campbel,2001).

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το παραμύθι προνοεί για όλες τις ψυχικές λειτουργίες του παιδιού καθώς , αναπτύσσει τη φαντασία, τροφοδοτεί τη μνήμη, οξύνει την αντίληψη και καλλιεργεί το συναίσθημα του. Η αφήγηση του παραμυθιού κατακτά τον μικρό ακροατή και τον μεταφέρει σε ένα μαγικό κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν! Επιπλέον, το παραμύθι ανοίγει νέους ορίζοντες στη σκέψη των παιδιών και τα διδάσκει χωρίς διδακτισμό γι’ αυτό  αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέσα κοινωνικής μάθησης.

Στην πραγματικότητα του παραμύθι δημιουργεί την απαραίτητη συνθήκη για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιδιού, με σκοπό τη συμμετοχή του  στις κοινωνικές δεξιότητες της ακρόασης του, καθώς και τις νοητικές δεξιότητες που εμπλέκουν τις έννοιες της σειροθέτησης, της ταξινόμησης και της αντιστοίχισης. Συνεπώς, το παραμύθι, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος αρωγός στη γνωστική, γλωσσική και αισθησιο-κινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Τέλος, ο παιδαγωγός και ο γονέας πρέπει να έχει στο μυαλό του πως καμία μέθοδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των παιδιών, όπως για παράδειγμα ,συναισθηματικές , εκπαιδευτικές, γνωστικές και έτσι τα παραμύθια λειτουργούν ενισχυτικά στο φάσμα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σε ένα ψυχοπαιδαγωγικό ή θεραπευτικό πλαίσιο παρέμβασης.

Το My-book.gr βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία έχει διαμορφώσει το κατάλληλο υλικό για την ενίσχυση δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας μέσω της αφήγησης παραμυθιού!

Γνωρίστε και εσείς το εξειδικευμένο υλικό μας !

Παραμύθι σχολικής ετοιμότητας

 

https://my-book.gr/bookcase/prosxolikh_hlikia/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82/

 

Δομή

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό παραμύθι που δημιουργήθηκε με σκοπό, την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων της σχολικής ετοιμότητας. Η ιστορία ενεργοποιεί τον μαθητή και τον καθιστά συμπρωταγωνιστή. Έχει ως ένα βαθμό, την κλασική μορφή παραμυθιού , με εισαγωγική πρόταση, ωραίες περιγραφές τοπίων, ζωντανούς διαλόγους, περιπέτειες και εναλλαγές τοπίων. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτό. Μέσα στο παραμύθι υπάρχουν ενσωματωμένες δραστηριότητες που εμπλέκουν τον μαθητή στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ συνοδεύεται με υλικό οπτικοποίησης τοπίων και αντικειμένων του παραμυθιού. Οι δραστηριότητες αυτές επιλέχθηκαν με βάση τους μαθησιακούς τομείς που επιθυμούσαμε να ενισχύσουμε, δηλαδή ήταν επικεντρωμένες στην καλλιέργεια των προμαθηματικών δεξιοτήτων.

Μεθοδολογία

Η μεθοδολογία του παραμυθιού βασίζεται στην ενεργητική μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση. Ο συνδυασμός αφηγηματικού λόγου με την παρουσία της οπτικοποίησης διαμορφώνει κατάλληλα περιβάλλοντα μάθησης.

Ταξιδεύοντας στο Δάσος

 

Ποιες δραστηριότητες συνθέτουν την καθημερινότητα του νηπίου;

Ζωγραφική, συζητήσεις στην παρεούλα, τραγουδάκια, κατασκευές, παραμύθια, κουκλοθέατρο και ατέλειωτο παιχνίδι είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητες που συνθέτουν την καθημερινότητα του νηπίου. Κάπως έτσι λοιπόν οι ώρες στο νηπιαγωγείο περνούν ευχάριστα.
Τι έπεται όμως ; Η στιγμή που το παιδί θα κληθεί να μεταβεί στο Δημοτικό δεν αργεί, οι απαιτήσεις αλλάζουν και μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα το παιδί θα πρέπει να «οπλιστεί» με τις απαραίτητες δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ανταποκριθεί στην απόκτηση νέας γνώσης, στο νέο σχολικό περιβάλλον.
Έτσι, είναι πρωτεύουσας σημασίας το παιδί να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον του, καθώς επίσης και να ανταποκριθεί στις όποιες δυσκολίες συναντήσει. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να παρουσιάζει σχολική ετοιμότητα.

Η σχολική ετοιμότητα αναφέρεται σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού -φυσικής/σωματικής, κινητικής, ψυχοκοινωνικής, συναισθηματικής, γλωσσικής και γνωστικής- που του επιτρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του Δημοτικού.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το παραμύθι στη σχολική ετοιμότητα του παιδιού;
Ένα πολύ χρήσιμο διδακτικό μέσο, με το οποίο είναι εξοικειωμένα τα παιδιά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι το παραμύθι. Το παραμύθι έχει την μαγική και ξεχωριστή ιδιότητα να λειτουργεί προνοητικά για όλες τις ψυχικές λειτουργίες του παιδιού καθώς ,αναπτύσσει τη φαντασία, τροφοδοτεί τη μνήμη, οξύνει την αντίληψη και καλλιεργεί το συναίσθημα του. Επίσης, εμπλέκει τις κοινωνικές δεξιότητες της ακρόασης και της ενεργής συμμετοχής του στη διαδικασία αφήγησης καθώς επίσης και τις νοητικές δεξιότητες που περιλαμβάνουν τις έννοιες της σειροθέτησης, της ταξινόμησης και της αντιστοίχισης.

Για τους παραπάνω λόγους, το my-book δημιούργησε ένα πρωτότυπο και εναλλακτικό εκπαιδευτικό παραμύθι με στόχο την ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας, μέσω της αφήγησης παραμυθιού. Οι δραστηριότητες διαμορφώθηκαν με παιγνιώδη τρόπο και στηρίχτηκαν στην ενεργή συμμετοχή των νηπίων στην εξέλιξη της ιστορίας.
Γνωρίστε και εσείς το e-book : «Ταξιδεύοντας στο Δάσος» !

Ταξιδεύοντας στο Δάσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × five =