Η διαδικασία της ανάγνωσης.
Ξεκινώντας με τη διαδικασία κατάκτησης της ανάγνωσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρώτο βήμα αποτελεί η φωνολογική επίγνωση και η αντιστοίχιση φωνήματος-γραφήματος. Μέσα σε αυτό γίνεται κατανοητό ότι περιλαμβάνεται και η επίγνωση συμφώνων και φωνηέντων, δίψηφων και μη. Στην συνέχεια, γίνεται παρέμβαση σε επίπεδο συλλαβής, η οποία περιλαμβάνει συλλαβές διαβαθμισμένης δυσκολίας με κάθε δυνατό συνδυασμό γραμμάτων της αλφαβήτου. Σημαντικό είναι επίσης, το παιδί να ενισχύσει την ικανότητα οπτικής και ακουστικής διάκρισης αυτών. Έπειτα, γίνεται παρέμβαση σε επίπεδο λέξεων και στην συνέχεια φράσεων και προτάσεων οι οποίες αρχικά είναι απλές προκειμένου να γίνεται καλύτερη αποκωδικοποίηση όσων διαβάζει το παιδί (Μαυρομάτη, 2004).
Γιατί δε κατανοεί το παιδί πάντα αυτό που διαβάζει;
Η κυριότερη αιτία για την δυσκολία της κατανόησης στον τομέα των μεμονωμένων λέξεων και στον τομέα του νοήματος κειμένων, προσανατολίζεται είτε σε ελλιπείς σημασιολογικές αναπαραστάσεις, είτε στην δυσκολία της αποκωδικοποίησης των λέξεων αυτών, με συνέπεια η μνήμη εργασίας να μην αξιοποιείται καταλλήλως. Επομένως, η ενίσχυση της κατανόησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων όπως είναι η ευχερής και ακριβής ανάγνωση αλλά και ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου (Αντωνίου, 2004).
Πώς θα παρέμβω αποτελεσματικά στην κατάκτηση της αναγνωστικής ικανότητας;
Πολλές φορές η δυσκολία στην ανάκληση πληροφοριών που έχει το παιδί κατά την ανάγνωση παρουσιάζεται ως απόρροια της αδυναμίας του στα επίπεδα μνημονικού μηχανισμού. Για να μπορέσει λοιπόν αυτός να ενισχυθεί, μπορούν να εφαρμοστούν μνημονικές στρατηγικές για την ενίσχυση της ακουστικής και οπτικής του αντίληψης. Ακολούθως, η ενίσχυση της οπτικής και ακουστικής διάκρισης συμφώνων και φωνηέντων σε επίπεδο συλλαβής και λέξης αλλά και δεξιοτήτων εμπέδωσης και γενίκευσης αυτών , κρίνονται μεγίστης σημασίας για μια αποτελεσματική παρέμβαση στην κατάκτηση ανάγνωσης. Βασικός σκοπός σε αυτό το σημείο λοιπόν θα είναι η παροχή βοήθειας στην κωδικοποίηση του υλικού που πρέπει να απομνημονευτεί, δημιουργώντας συνειρμικούς δεσμούς μεταξύ αυτού και κάποιας άλλης πληροφορίας που είναι εύκολο να απομνημονευτεί από το παιδί (Τρίγκα, 2004).
Το My-book.gr βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία έχει διαμορφώσει το κατάλληλο υλικό για την εκμάθηση των δίψηφων συμφώνων και φωνηέντων προκειμένου το παιδί να προετοιμαστεί επαρκώς για τη διαδικασία της αναγνωστικής ικανότητας.
Διάκριση συμφώνων – Ειδικό πρόγραμμα οπτικής και ακουστικής αντίληψης