Η αναγνωστική ευχέρεια αφορά, κυρίως, την αναγνωστική ροή και τον ρυθμό ανάγνωσης. Αποτελεί σημαντική πτυχή της αναγνωστικής κατανόησης και η ενίσχυσή της μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια γεμάτη νόημα ανάγνωση. Η ευχερής αναγνωστική αποκωδικοποίηση εκφράζει τη ρέουσα ανάγνωση από την οποία προκύπτει νόημα.Σχετικά με τον ορισμό της ευχέρειας, διατυπώνεται ότι συνδέεται με την έννοια της ακρίβειας και της αυτόματης αναγνώρισης λέξεων (Stanovich, 1991; LaBerge&Samuels, 1974), ενώ υπάρχει ορισμός της ευχέρειας (NationalReadingPanel, 2000), που περιλαμβάνει τον επιτονισμό.
Η επιτυχία ή αποτυχία ενός μαθητή στη σχολική τάξη υπήρξε πάντοτε άμεσα συνδεδεμένη με την αναγνωστική ευχέρεια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κατάκτησή της να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών σύγχρονων ερευνητών. Η κατάκτηση της αναγνωστικής ικανότητας αποτελεί δύσκολη και απαιτητική διαδικασία και βασικό εργαλείο στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών καθώς και στην επίδοσή τους στα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών. Αρκεί μόνο να αναλογισθούμε ότι, όταν το παιδί προσπαθεί να κάνει ανάγνωση, τότε η σκέψη του και η κατανόησή του μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα!
Πώς μπορώ να την ενισχύσω;
- Υποδειγματική φωναχτή ανάγνωση με έμφαση στο ύφος του αναγνώστη ανάλογα με το κείμενο.
- Πολλαπλές αναγνώσεις του ίδιου κειμένου. Η επανάληψη των αναγνώσεων ενός κειμένου, με ή χωρίς καθοδήγηση μπορεί να ενισχύσει την ευχερή ανάγνωση και την ακρίβεια στην αποκωδικοποίηση, επομένως να συμβάλει επαρκώς στην αναγνωστική ικανότητα (Τάφα, 1995).
- Η τεχνική της «Ανάκτησης Ανάγνωσης» – «Reading Recovery» (Τζουριάδου, 2011)
- Πολύτιμος βοηθός στην ευχέρεια και ακολούθως στην κατανόηση είναι τα σημεία στίξης και ο κατάλληλος χρωματισμός της φωνής για το καθένα από αυτά.
- Επίσης, η ανάπτυξη του λεξιλογίου, ο πλούτος των σημασιολογικών αναπαραστάσεων και η γραμματικο-συντακτική ενημερότητα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον αναγνώστη:
α. να αντιλαμβάνεται τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις μιας πρότασης.
β. να ελέγχει την ορθότητα και συμβατότητα των νεοεισερχόμενων από την ανάγνωση πληροφοριών με τις ήδη καταχωρηθείσες πληροφορίες και
γ. να καθιστά εφικτή την «πρόβλεψη» των λέξεων που έπονται, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της αναγνωστικής ευχέρειας.
Το my-book.gr βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία έχει διαμορφώσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας σε διαβαθμισμένα επίπεδα (χαμηλό-μεσαίο-υψηλό), προκειμένου να ενισχύσει αυτή την τόσο σημαντική πτυχή της αναγνωστικής κατανόησης.
Γνωρίστε το e-book «Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα» στο e-shop του www.my-book.gr !!!
Βιβλιογραφία
Αντωνίου, Φ. (1991). Ενίσχυση της αναγνωστικής κατανόησης. Στο Αντωνίου, Φ. και Παντελιάδου, Σ. (επιμ.), Διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Θεσσαλονίκη: Γράφημα.
LaBerge, D., & Samuels, S. J. (1974). Toward a theory of automatic information processing in reading. Cognitive psychology, 6(2), 293-323.
National Reading Panel (US), National Institute of Child Health, & Human Development (US). (2000). Report of the national reading panel: Teaching children to read: An evidence-based assessment of the scientific research literature on reading and its implications for reading instruction: Reports of the subgroups. National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health.
Stanovich, K. E. (1991). Discrepancy definitions of reading disability: Has intelligence led us astray? ReadingResearchQuarterly, 7-29.
Τάφα, Ε. (1995). Τεστ ανίχνευσης της αναγνωστικής ικανότητας. Αθήνα: Ελληνικά γράμματα.
Τζουριάδου, Μ. (2011). Μαθησιακές δυσκολίες. Θεσσαλονίκη: Προμηθεύς.
Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Χαμηλό επίπεδο)
Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Μεσαίο επίπεδο)
Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Υψηλό επίπεδο)
Υπάρχει δυνατότητα να δω το περιεχόμενο ή έστω ένα μέρος αυτού, πριν προβώ στην αγορά του βιβλίου? Πώς θα διαλέξω επίπεδο? Το θέμα μου είναι ότι η κόρη μου (τρίτη δημοτικού) δε διαβάζει ιδιαίτερα γρήγορα.
Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα, μέσα στο site μπορείτε να δείτε δείγμα του υλικού. Με βάση τη χρονολογική ηλικία του παιδιού προτείνεται το μεσαίο επίπεδο για να ξεκινήσετε και μετά να περάσετε στο υψηλό επίπεδο.