Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Η αυτιστική διαταραχή ή αυτισμός αποτελεί σοβαρή μορφή ΔΑΔ και έχει χαρακτηριστεί ως διαταραχή αυτιστικού φάσματος (spectrum disorder), που σημαίνει ότι η κλινική εικόνα του αυτισμού δεν είναι ομοιογενής αλλά κυμαίνεται από ηπιότερες μορφές (που χαρακτηρίζονται από φυσιολογική νοημοσύνη με ελάχιστα ή σε ήπια μορφή αυτιστικά στοιχεία) μέχρι βαρύτερες μορφές (παρουσία βαριάς νοητικής καθυστέρησης και πολλαπλά αυτιστικά στοιχεία  (Γενά, 2002).  Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή και εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης. Ο όρος εκτεταμένη (ή διάχυτη) αναφέρεται στη σύνθετη φύση της διαταραχής, καθώς επηρεάζει τρεις αναπτυξιακές περιοχές: την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη φαντασία- σκέψη. Αυτές οι τρεις περιοχές συνιστούν τον πυρήνα των κλινικών χαρακτηριστικών του αυτισμού.

Πότε καθιερώθηκε η παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού;

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

«Ο αυτισμός δεν αποτελεί μια μεμονωμένη κατάσταση αλλά μια συλλογή καταστάσεων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς».

Η μελέτη των McGuire και Michalko (2009) αναφέρει ότι ο αυτισμός αποτελεί ένα μυστήριο, αφού όσα άτομα υπάγονται στο φάσμα του χαρακτηρίζονται από πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά με κυρίαρχη την ανομοιογένεια. 

Ο αυτισμός έχει οριστεί ως η αναπτυξιακή δυσκολία που συνδυάζει:

  • ασυνήθιστη εξέλιξη ή βλάβες στην κοινωνική κατανόηση,
  • ασυνήθιστη εξέλιξη ή βλάβες στην επικοινωνία,
  • ακαμψία στη σκέψη και τη δράση.

Αυτή η «τριάδα βλαβών» (Wing 1996) εντοπίζεται σε παιδιά με φάσμα αυτισμού.

Οι εκδόσεις www.my-book.gr  προτείνουν μία σειρά από υποστηρικτικό υλικό για παιδιά και εφήβους με αυτισμό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − 18 =