Μεθοδολογία Υλικού
Περιεχόμενο
Το παρόν διδακτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές σχολικής και εφηβικής ηλικίας και έχει ως στόχο την πληρέστερη κατανόηση της εθνικής και θρησκευτικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
Περιλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν:
- την αναγνωστική ικανότητα και κατανόηση σε επίπεδο λέξεων, προτάσεων και κειμένου,
- τη βελτίωση των δεξιοτήτων γραφής,
- την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου των μαθητών,
- την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών.
Το παράρτημα αποτελεί συμπληρωματικό υλικό αναγνώρισης σημαιών και ηρώων που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο.
Σκοπός
Ο σκοπός του παρόντος διδακτικού υλικού είναι νε έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την 25η Μαρτίου μαθαίνοντας δημιουργικά τι εορτάζεται.
Οι επιμέρους στόχοι είναι οι ακόλουθοι:
Επίπεδο γνώσεων: αναγνώριση βασικών εννοιών που αφορούν την 25η Μαρτίου
Επίπεδο ικανοτήτων: πληρέστερη προσέγγιση τόσο του εθνικού όσο και του εκκλησιαστικού χαρακτήρα της 25ης Μαρτίου
Επίπεδο στάσεων: δυνατότητα εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα
Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί χρήσιμη μέθοδο διαμόρφωσης του διδακτικού υλικού και καθοριστικό τρόπο αξιοποίησης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη μελέτη των μαθητών.
Στη συνέχεια, η πολυαισθητηριακή διδακτική μέθοδος στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των αισθήσεων που συνδέονται με τις λειτουργίες του λόγου και συνδυάζει οπτικά, ακουστικά, απτικά και κιναισθητικά ερεθίσματα. Βελτιώνεται έτσι, η μνημονική ικανότητα και η ικανότητα συγκέντρωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος, η βιωματική μέθοδος διδασκαλίας δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την καθημερινότητα και να συνδυάσουν τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος με το παρόν μέσω της δημιουργικής έκφρασης.
Διδακτικές στρατηγικές
Αρχικά, αξιοποιήθηκε η μέθοδος της οπτικοποίησης σε σημαντικό βαθμό. Οι μαθητές μέσα από τις εικόνες έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη θεματική ολιστικά και δημιουργικά. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν τις αναγνωστικές και γλωσσικές τους δεξιότητες με έναν βιωματικό τρόπο.
Επίσης, η τεχνική βημάτων σε επίπεδο λέξεων, προτάσεων και κειμένου αποτελεί έναν ωραίο τρόπο προσέγγισης ενός θέματος με δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Τέλος, η στρατηγική της δημιουργικής γραφής συνδυάζεται με τη βιωματική μέθοδο διδασκαλίας και βοηθά τα παιδιά στην ενεργητική τους συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., Ζάβρα, Ν. (2023). Μαθαίνοντας Αλλιώς για την 25η Μαρτίου. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.