Σημασιολογικές κατηγορίες
Σκοπός
Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά με δυσκολία στην εύρεση λέξης έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες τις αναπαραστάσεις των λέξεων στο νοητικό τους λεξικό, επομένως η πρόσβαση στις σημασιολογικές αναπαραστάσεις εμφανίζεται ελλειμματική (Kail & Leonard, 1986; Lahey & Edwards, 1999; Dockrell, Messer, George, R. & Ralli, M., 2003). Έτσι, ξεκινώντας με την υπόθεση της διαταραχής αυτής στο σημασιολογικό δίκτυο, μία από τις βασικές τεχνικές παρέμβασης είναι η δημιουργία σημασιολογικών συσχετίσεων για την ανάκληση και κατονομασία της λέξης-στόχου. Συγκεκριμένα, η έμφαση δίνεται στα σημασιολογικά χαρακτηριστικά της λέξης και στους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ τους, προκειμένου να ενισχυθεί η σημασιολογική γνώση (Dockrell et al., 2003). Απώτερος σκοπός αποτελεί ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου μέσω των σχετιζόμενων με τη λέξη-στόχο, εννοιών.
Τέλος, η ανάλυση σημασιολογικών χαρακτηριστικών βασίζεται στη θεωρία πως οι νευρικές διασυνδέσεις μεταξύ σχετιζόμενων εννοιών, ενισχύονται μέσα στο σημασιολογικό δίκτυο με τέτοιο τρόπο, ώστε η πρόσβαση στο λεξιλόγιο να αυτοματοποιείται περισσότερο (Davis & Stanton, 2005).
Περιεχόμενο
Οι σημασιολογικές κατηγορίες διαμορφώθηκαν με βάση την τεχνική της ανάλυσης σημασιολογικών χαρακτηριστικών. Η επιλογή των λέξεων έγινε με βάση την αυξημένη συχνότητα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα του παιδικού λεξιλογίου και η κάθε λέξη-στόχος συνδέθηκε με τέσσερις κατηγορίες. Επίσης, λήφθηκε υπόψη να συμπεριληφθούν λέξεις από ποικίλες κατηγορίες (ζώο-πράγμα-μέσα μεταφοράς-ρούχα-φρούτα κ.ά). Το συγκεκριμένο υλικό έχει ως βασικό βοήθημα την οπτική πληροφορία, η οποία παρέχεται ως ερέθισμα στο παιδί, προκειμένου να τη συνδέσει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε λέξης, όπως είναι η χρήση της και οι ιδιότητες που εμφανίζει.
- Σημασιολογικές κατηγορίες
- Ουσιαστικά Αυξημένης Συχνότητας
Οι βασικές αρχές της παρέμβασης εμπεριέχουν την πορεία σταδιακά:
α) από την Κατανόηση στην Έκφραση
β) από Συγκεκριμένες σε Αφηρημένες έννοιες
γ) από το Πραγματικό αντικείμενο σε Τρισδιάστατη απεικόνιση και., στη συνέχεια, σε έγχρωμη Εικόνα
Σε ποιους απευθύνεται
Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες | Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες | Γλωσσικές Διαταραχές |
Ειδική Γλωσσική Διαταραχή | Δίγλωσσοι | Αναπτυξιακές Διαταραχές |
Βιβλιογραφική αναφορά
Γιαννάκαινα, Δ.-Ε., & Ηλιοπούλου, Μ. (2018). Σημασιολογικές κατηγορίες. Σπάρτη: my-book.gr