Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Ανάπτυξη Γλωσσικών Τομέων για Εφήβους (Τεύχος Β΄)
Περιεχόμενο
Το διδακτικό υλικό διορθωτικής αγωγής «Ανάπτυξη Γλωσσικών Τομέων για Εφήβους» αποτελείται από δύο μέρη και βασίζεται στους ακόλουθους Τομείς Προγράμματος Αποκατάστασης:
- Αναγνωστική Ευχέρεια
- Αναγνωστική Κατανόηση
- Πρόσληψη και Επεξεργασία Γραπτού Λόγου
- Δόμηση Λόγου
Το πρώτο μέρος δίνει έμφαση στην αναγνωστική ευχέρεια των μαθητών σε επίπεδο λέξεων, πρότασης και κειμένου χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της υποδειγματικής διδασκαλίας και της μοντελοποίησης. Περιλαμβάνονται σχετικές δραστηριότητες αναγνώρισης και εφαρμογής με σκοπό την εξάσκηση των μαθητών. Επίσης, παρουσιάζονται τα βήματα κατανόησης ενός κειμένου και η αξιολόγηση των αναγνωστικών δεξιοτήτων για την καταγραφή των αδυναμιών και των δυνατοτήτων των μαθητών.
Αναλύονται διάφορες θεματικές ενότητες με στόχο την πρόσληψη και επεξεργασία του προφορικού και γραπτού λόγου μέσα από ενεργητικές τεχνικές διδασκαλίας (τεχνική σχεδιαγράμματος, οπτικοποίηση, ιδεοθύελλα). Παρουσιάζεται η πορεία σύνταξης μίας περίληψης καθώς και η δόμηση του λόγου (σύνδεση προτάσεων, συνοχή/συνεκτικότητα, δομή παραγράφου, τρόποι ανάπτυξης παραγράφου).
Στο δεύτερο μέρος δίνεται έμφαση στη δομή του κειμένου και στον τρόπο προσέγγισης των κειμενικών ειδών (περιγραφή, αφήγηση, επιχειρηματολογία) και των κειμενικών τύπων (άρθρο, επιστολή, ομιλία). Τέλος, δίνονται τρόποι επιμέλειας και ελέγχου ενός κειμένου. Περιλαμβάνεται πληθώρα δραστηριοτήτων με τη συνοδεία εκπαιδευτικών τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη προσέσσιγη θεμάτων ανάπτυξης του γραπτού λόγου.
Σκοπός
Ο σκοπός του διδακτικού υλικού είναι η ανάπτυξη των γλωσσικών τομέων για εφήβους
Οι στόχοι είναι:
Επίπεδο γνώσεων: κατανόηση των βηματολογίου που απαιτείται για την ανάπτυξη των γλωσσικών τομέων
Επίπεδο ικανοτήτων: εύρεση εναλλακτικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική προσέγγιση των γλωσσικών τομέων
Επίπεδο στάσεων: εφαρμογή διδακτικών παρεμβάσεων σε διαφορετικά θέματα ανάπτυξης
Εκπαιδευτικές μέθοδοι
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτέλεσε χρήσιμη μέθοδο διαμόρφωσης του διδακτικού υλικού και καθοριστικό τρόπο αξιοποίησης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη μελέτη των μαθητών.
Επιπλέον, η άμεση διδασκαλία βοήθησε στην προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά του στόχους της διδασκαλίας. Η ταυτόχρονη χρήση πλήθους παραδειγμάτων και η συνεχής ενθάρρυνση συνέβαλαν στη δημιουργία ευχάριστου κλίματος.
Στη συνέχεια, η πολυαισθητηριακή διδακτική μέθοδος στηρίχτηκε στην αλληλεπίδραση των αισθήσεων που συνδέονται με τις λειτουργίες του λόγου και συνδυάζει οπτικά, ακουστικά, απτικά και κιναισθητικά ερεθίσματα. Βελτιώθηκε, έτσι, η μνημονική ικανότητα και η ικανότητα συγκέντρωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Διδακτικές στρατηγικές
Αξιοποιήθηκε η τεχνική βημάτων. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να προσεγγίσουν τους γλωσσικούς τομείς. Επίσης, αξιοποιήθηκε πληθώρα εκπαιδευτικών τεχνικών όπως είναι η υποδειγματική διδασκαλία, η μοντελοποίηση, η οπτικοποίηση, οι νοηματικοί χάρτες, η τεχνική του σχεδιαγράμματος, οι γραφικοί οργανωτές κ.ά. προκειμένου να εφαρμοστούν σε διαφορετικά θέματα ανάπτυξης.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., Ζάβρα, Ν. (2023). Μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Ανάπτυξη γλωσσικών τομέων για εφήβους (Τεύχος Β’). Σπάρτη: my-book.gr
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.