Διαφοροποιημένο Διδακτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δ΄ Δημοτικού (Τεύχος Α΄)
Η διαφοροποιημένη μάθηση είναι η διδασκαλία που δεν σχεδιάζεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του καθενός μαθητή, αλλά μεριμνά για όλους τους μαθητές. Καθοδηγείται από τρεις βασικές αρχές (Παντελιάδου, 2000):
- Ευέλικτη ομαδοποίηση (με βάση τα επίπεδα γνώσεων/ικανοτήτων, τις ομάδες βάσης, τα κέντρα μάθησης, την αλληλοδιδασκαλία και την ατομική εργασία)
- Αξιόλογες δραστηριότητες
- Συνεχής αξιολόγηση (αρχική-διαγνωστική, διαμορφωτική, τελική-ανακεφαλαιωτική)
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παραπάνω δημιουργήθηκε το παρόν υλικό, το οποίο έχει σκοπό με τρόπο οργανωμένο και δομημένο να παρουσιάσει στους μαθητές τυπικής ανάπτυξης αλλά και με μαθησιακές δυσκολίες τις μαθηματικές έννοιες της Δ΄ Δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να γίνει ο κόσμος των Μαθηματικών πιο εύκολα προσεγγίσιμος και ευχάριστος για όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Στόχοι
- Να γνωρίζουν τις μαθηματικές έννοιες της Δ΄ Δημοτικού.
- Να κατανοούν τις έννοιες και τον μνημονικό τρόπο επίλυσής τους.
- Να εφαρμόζουν τις στρατηγικές επίλυσης δραστηριοτήτων και προβλημάτων.
Μεθοδολογία
Το υλικό αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες και το μαθησιακό προφίλ των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Αξιοποιήθηκαν οι αρχές της Διαφοροποιημένης μάθησης και η βασική αρχή τροποποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας (ΑΠΣ) και το ΔΕΠΠΣ.
Περιέχει στρατηγικές, όπως:
- Μνημονικές τεχνικές,
- Οπτικοποίηση-εικονογράφηση,
- Χρήση παιχνιδιών
Εκπαιδευτικές Μέθοδοι:
- Πολυαισθητηριακή διδασκαλία
- Αμοιβαία Διδασκαλία
- Άμεση Διδασκαλία
Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων βασίστηκε στην στοχοταξινομία του Bloom (1956):
- Γνωρίζω (γίνεται παρουσίαση του μαθηματικού φαινομένου)
- Κατανοώ (χρήση απλών δραστηριοτήτων για την κατανόηση του φαινομένου ή της έννοιας που παρουσιάστηκε)
- Κάνω (χρήση πιο σύνθετων – πολύπλοκων δραστηριοτήτων, αλλά και παιχνιδιών με στόχο την εφαρμογή και τη γενίκευση του φαινομένου ή της έννοιας)
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές οργανώνονται και δομούνται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και εμπλέκονται ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Βιβλιογραφική αναφορά
Δημάκος, Γ., Ηλιοπούλου, Μ., & Νίνου, Ε. (2020). Διαφοροποιημένο Διδακτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δ΄ Δημοτικού (Τεύχος Α΄). Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.