Προσεγγίζοντας και κατανοώντας λογοτεχνικά κείμενα – Τεύχος Α΄
Δομή υλικού
Το υποστηρικτικό υλικό διδακτικής μεθοδολογίας για την προσέγγιση των γραπτών κειμένων διαμορφώθηκε με βάση την ακόλουθη δομή:
- Υποδειγματική διδασκαλία
- Μοντελοποίηση
- Κάρτες εσόδου – πορείας – εξόδου
- Εφαρμογή
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές οργανώνονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και εμπλέκονται ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο
- Αναγνωστική ικανότητα
- Οπτική/ακουστική επεξεργασία
- Μνημονικές δεξιότητες
- Προφορικός λόγος
- Δεξιότητες Γραφής
- Λεξιλόγιο
- Αναγνωστική κατανόηση
Το συγκεκριμένο υλικό βασίζεται στη διαμόρφωση ενός αποκαταστασιακού προγράμματος παρέμβασης για μαθητές δυσλεξία, δυσκολίες προφορικού και γραπτού λόγου, γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, ένα διδακτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών με αδυναμίες πρόσληψης και κατανόησης ενός κειμένου.
Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
Η άμεση διδασκαλία αποτέλεσε χρήσιμο τρόπο αξιοποίησης στο παρόν διδακτικό υλικό, καθώς συνέβαλε σημαντικά στον σχεδιασμό του προγράμματος και στην αποτελεσματικότερη σχολική επίδοση των μαθητών. Η προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά του στόχους της διδασκαλίας, η χρήση πλήθους παραδειγμάτων και η συνεχής ενθάρρυνση βοήθησε στη δημιουργία ευχάριστου κλίματος.
Επιπλέον, η αξιοποίηση της εξατομικευμένης μάθησης βοήθησε στην εστίαση στις ατομικές ανάγκες και ενδιαφέροντα των μαθητών λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.
Τέλος, ο ομαδοσυνεργατικός τρόπος διδασκαλίας με την αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής συνέβαλε στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού καλλιεργεί τις δεξιότητες της συνεργασίας και της επικέντρωσης σε κοινούς στόχους.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Κοκκινιά, Ι. (2022). Προσεγγίζοντας και κατανοώντας λογοτεχνικά κείμενα – Τεύχος Α΄. Σπάρτη: my-book.gr.
Πρόσληψη και Επεξεργασία Γραπτού Λόγου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο
Ένα e-book που δίνει στους εφήβους με δυσκολίες μάθησης τη δυνατότητα μελέτης κειμένων!
Μία μέθοδος προσέγγισης κειμένων μέσω της πρόσληψης και της επεξεργασίας!
Διδακτική μεθοδολογία σεναρίου σε θεματικές για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, αυτισμό, νοητική υστέρηση.
Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο υλικό βασίστηκε στην αξιοποίηση αυθεντικού υλικού κειμένων για διαδικασία προσέγγισης και επεξεργασίας γραπτού λόγου. Ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία για τη σταδιακή μελέτη των κειμένων και τη διαδικασία εξαγωγής των πληροφοριών που περιέχουν. Βασίζεται σε μία σειρά δραστηριοτήτων αναζήτησης των στόχων και των μηνυμάτων. Περιέχει καθοδηγητική μελέτη των γλωσσικών και μορφοσυντακτικών δομών του κειμένου. Ενισχύονται οι δεξιότητες προφορικής και γραπτής απόδοσης.
Μέσα από την ενδυνάμωση των μηχανισμών της αποκωδικοποίησης και κωδικοποίησης του γραπτού λόγου, τα παιδιά εξοικειώνονται με το κείμενο και εξασκούνται στην αναγνώριση, την ανάλυση, τη σύνθεση και την ανάπτυξη κειμένων. Αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ομαδοποίηση των χαρακτηριστικών κάθε είδους κειμένου και τη συστηματοποίηση τους και υποδεικνύει μία συγκεκριμένη πορεία αναζήτησης στοιχείων και μέθοδο επεξεργασίας των κειμένων. Βοηθά στην οργάνωση της σκέψης των παιδιών, στη χάραξη μίας συλλογιστικής πορείας και στη σύνθεση μίας ενιαίας, ολοκληρωμένης εικόνας του κειμένου.
Μεθοδολογία
Μέθοδοι διδασκαλίας:
- Επικοινωνιακή – Κειμενοκεντρική,
- Διαλογική,
- Μαιευτική,
- Διαφοροποιημένη.
Στρατηγικές διαφοροποίησης:
- Ευέλικτη ομαδοποίηση
- Διαβαθμισμένες δραστηριότητες
- Διαφοροποιημένη κατ’ οίκον εργασία με βάση το μαθησιακό προφίλ
Περιέχει
- Καρτέλες Μαθησιακής Ετοιμότητας
- Προϊδεασμό
- Επικοινωνιακό πλαίσιο
- Γλωσσική προσέγγιση
- Δομή Λόγου
- Μορφοσύνταξη
- Προφορικό & Γραπτό Λόγο
Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ειδικότερα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητικό υλικό σε μαθητές
- με μαθησιακές δυσκολίες
- σε μαθητές με ΔΕΠ-Υ
- σε μαθητές με νοητική υστέρηση
- σε μαθητές με αυτισμό
- καθώς και σε μαθητές με ελλείμματα στη γλωσσική επάρκεια.
Κατάλληλο υλικό και για δίγλωσσους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατανόηση κειμένου.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2020). Πρόσληψη και Επεξεργασία Γραπτού Λόγου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.