Δυσλεξία από τα Πρώτα Σχολικά Χρόνια

Δυσλεξία από τα Πρώτα Σχολικά Χρόνια

Διαφέρει ο βαθμός σοβαρότητας της δυσλεξίας από παιδί σε παιδί;

Η δυσλεξία χαρακτηρίζεται ως εξελικτική διαταραχή κάτι το οποίο συνεπάγεται πως τα συμπτώματά της μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία. Επιπρόσθετα, ο βαθμός σοβαρότητας, καθώς και η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά της δυσλεξίας διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Το γεγονός πως αποτελεί αντικείμενο σύγχυσης και αμφισβήτησης μεταξύ των μελετητών της οδηγεί σε προβληματισμό σχετικά με την εύρεση των αιτιών που την προκαλούν αλλά και των μεθόδων που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Δημοτικού;

Σε γενικότερο πλαίσιο τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν πολλούς τομείς μάθησης και δύναται να περιγραφεί ως ειδική διαταραχή στην ανάγνωση (δυσαναγνωσία), στη γραφή (δυσγραφία) και στην ορθογραφία (δυσορθογραφία). Η δυσλεξία στα παιδιά δημοτικού αποτελεί συχνό φαινόμενο. Στο νηπιαγωγείο το παιδί αρχίζει να μαθαίνει ήχους γραμμάτων, να χωρίζει και να ενώνει τις συλλαβές των λέξεων. Στη συνέχεια των σχολικών του χρόνων και με την ένταξή του στην Α δημοτικού πρέπει να έχει αποκτήσει ευχέρεια γραφής και ανάγνωσης και παράλληλα να έχει κατακτήσει πλήρως τα στοιχεία που αφορούν τη φωνολογική δομή της γλώσσας (Critchley, 1970).

Παρόλα αυτά, τα παιδιά με δυσλεξία στην Α και Β δημοτικού παρουσιάζουν δυσκολίες στο να θυμηθούν τα γράμματα συνδυαστικά με τον ήχο με αποτέλεσμα να καθυστερούν να τα μάθουν συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, όταν μάθουν τα γράμματα δυσκολεύονται να οργανώνουν τις συλλαβές και να τις διαβάζουν. Συνήθως διαβάζουν το κάθε γράμμα ξεχωριστά και μετέπειτα προσπαθούν να τα συνθέσουν για να διαβάσουν κάθε συλλαβή ή λέξη. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη λέξη σωστά (Μαυρομμάτη, 2004).

Η δυσλεξία ως ειδική μαθησιακή διαταραχή απαιτεί άμεση αξιολόγηση του μαθησιακού προφίλ ενός παιδιού και ύστερα αντιμετώπιση, έτσι ώστε να προληφθούν ζητήματα στην ανάγνωση, στη γραφή, στα μαθηματικά και συγκεκριμένα στην προπαίδεια. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να αξιοποιηθούν ειδικές ασκήσεις, παιχνίδια και δραστηριότητες γραπτού λόγου για παιδιά με δυσλεξία, προκειμένου να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον ομαλά (Πόρποδας, 2003).

Η δυσλεξία αντιμετωπίζεται κάνοντας τη θεωρία πράξη.

 

Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις, προτάσεις υποστήριξης

και βοηθήματα για παιδιά με δυσλεξία από τα πρώτα σχολικά χρόνια!

 

Βιβλιογραφία

Critchley, M. (1970). The dyslexic child. London: Heineman.

Μαυρομμάτη, Δ. (2004). Δυσλεξία: Η φύση του προβλήματος και αντιμετώπιση. Αθήνα: Αθηνά.

Πόρποδας Κ, (2003), Διαγνωστική αξιολόγηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών στο δημοτικό σχολείο (Ανάγνωση, Ορθογραφία, Δυσλεξία, Μαθηματικά). Πάτρα: ΕΠΕΑΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 + 19 =