Επιστροφή στο Σχολείο για Παιδιά Νηπιαγωγείου

Επιστροφή στο Σχολείο για Παιδιά Νηπιαγωγείου

Πώς νιώθουν τα παιδιά του νηπιαγωγείου στο νέο σχολικό ξεκίνημα;

Οι διαφημίσεις «back to school» και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές του νηπιαγωγείου ξεχωρίζουν συγκριτικά με τους μαθητές των υπόλοιπων σχολικών τάξεων, καθώς πρόκειται να ανακαλύψουν μία εμπειρία πρωτόγνωρη. Το γεγονός πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον προκαλεί άγχος αλλά και ενθουσιασμό τόσο σε γονείς όσο και στα παιδιά.

Από τη μία πλευρά, το άγχος δημιουργείται διότι τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν τις δυσκολίες που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν. Από την άλλη πλευρά, ο ενθουσιασμός προκύπτει αυτόματα, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, αλληλεπιδρούν και συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από δημιουργικές και σύνθετες δραστηριότητες.

 

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;

Το νηπιαγωγείο αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και σηματοδοτεί μία εμπειρία καλλιέργειας ποικίλων δεξιοτήτων νοητικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά στην παραπάνω διαδικασία και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων που αποκτούν από το σχολείο. Μερικές προτάσεις για τους γονείς είναι οι εξής:

  • Σταθερές ώρες φαγητού, ξεκούρασης και ύπνου
  • Όρια σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου
  • Επιμονή στην τήρηση κανόνων που θέτουν μαζί με το παιδί
  • Περιορισμός απαγορεύσεων και ήπια σταθερότητα εφαρμογής τους
  • Ενθάρρυνση σε κάθε προσπάθεια και επιβράβευση των δυνατών σημείων του παιδιού
  • Αποφυγή σύγκρισης με συγγενικά πρόσωπα σχετικά με τις σχολικές επιδόσεις
  • Διάλογος και συχνή επικοινωνία για θέματα που αφορούν τη σχολική ημέρα

Συμπερασματικά, το σημαντικότερο είναι το πώς ασχολούνται οι γονείς με το παιδί τους. Είναι λογικό να γίνονται λάθη, καθώς χρειάζονται και οι ίδιοι χρόνο για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Απαιτείται, λοιπόν, ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των δικών τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ένα ευχάριστο κλίμα μεταξύ τους (Bannett & Kalish, 2006 & Κακαβούλης, 1997).

 

Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις,

προτάσεις υποστήριξης και βοηθήματα προετοιμασίας για την

επιστροφή στο σχολείο!

 

Βιβλιογραφία

Bennett, S. & Kalish, N.(2006). The Case Against Homework. How homework is hurting children and what parents can do about it. United States of America: Three Rivers Press.

Κακαβούλης, Κ. Α. (1997). Συναισθηµατική ανάπτυξη και αγωγή. Αθήνα: Κακαβούλης.

Επίγνωση και Κατανόηση Καταστάσεων

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + 1 =