«φ ή θ; δ ή θ; β ή δ; Γιατί μπερδεύει τις φωνούλες μεταξύ τους; Τι μπορώ να κάνω;»

«φ ή θ; δ ή θ; β ή δ; Γιατί μπερδεύει τις φωνούλες μεταξύ τους; Τι μπορώ να κάνω;»

«φ ή θ; δ ή θ; β ή δ; Γιατί μπερδεύει τις φωνούλες μεταξύ τους; Τι μπορώ να κάνω;»

 

Η ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έχει απασχολήσει αρκετά τους ερευνητές. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της φωνολογικής επίγνωσης, αφού θεωρείται απολύτως απαραίτητη δεξιότητα για την απόκτηση της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής (Τάφα, Ε., 2001).

Η ώρα της ανάγνωσης φτάνει στην Α’ δημοτικού, όπου τα παιδιά καλούνται μέχρι το τέλος της πρώτης τάξης να κατακτήσουν τον μηχανισμό ανάγνωσης και να αποκτήσουν με το πέρας της έναν καλό αναγνωστικό ρυθμό που θα τους επιτρέπει παράλληλα, να κατανοούν επαρκώς αυτό που διαβάζουν. Τι συμβαίνει όμως όταν οι ήχοι συγχέονται μεταξύ τους ή όταν το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει τα οπτικά ερεθίσματα των γραμμάτων; Η  ικανότητα αντίληψης των φωνημάτων είναι μία δεξιότητα απαραίτητη για την κατάκτηση της πρώτης  γραφής  και ανάγνωσης,  ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως και για την παραγωγή προφορικού λόγου, η οποία συμβαίνει σε πολύ πιο πρώιμο γλωσσικό στάδιο, η πρώτη διαδικασία είναι η αναγνώριση και η ακουστική διάκριση των ήχων,  προκειμένου να αποκτήσει νόημα η λέξη, να αποθηκευτεί στο σημασιολογικό μας λεξικό και τελικά να φτάσει να παραχθεί  με τη μορφή της ομιλίας (Stackhouse & Wells, 2007).

Βάσει των παραπάνω, τα παιδιά που εμφανίζουν δυσκολία στην κατάκτηση της ανάγνωσης, δυσκολεύονται στην αναγνώριση και στην οπτική διάκριση των φωνημάτων και παράλληλα εντοπίζεται σύγχυση στη γραφή και την ανάγνωση μεμονωμένων φωνημάτων.

Έτσι, ένα ορθά δομημένο πρόγραμμα παρέμβασης για την αποκατάσταση των παραπάνω δυσκολιών στην διάκριση των φωνημάτων, έχει τους εξής στόχους:

  • την αναγνώριση των γραμμάτων,
  • την οπτική και ακουστική αντίληψή τους

και σε τελικό στάδιο

  • την οπτικό-ακουστική διάκριση των φωνημάτων-γραμμάτων που συγχέονται.

Βιβλιογραφία

  • Πόρποδας, Κ. (2002) Η Ανάγνωση. Πάτρα: έκδοση του ίδιου
  • Τάφα, Ε. (2001) Ανάγνωση και γραφή στην προσχολική εκπαίδευση. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
  • Stackhouse, J. & Wells, B. (1997) Children’s speech and literacy difficulties: Book 1. A psycholinguistic perspective. Chichester: Wiley.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + six =