Η σωστή οργάνωση της σχολικής μελέτης συνεπάγεται μόνο θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας!

Η σωστή οργάνωση της σχολικής μελέτης συνεπάγεται μόνο θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας!

Η σωστή οργάνωση της σχολικής μελέτης συνεπάγεται μόνο θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας!

Η ανάθεση εργασιών στους μαθητές για το σπίτι είναι ένα αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο θέμα σχετικά με τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ανάθεσής τους. Δεν είναι λίγες οι φορές τις οποίες τα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολία διαχείρισης αυτών των εργασιών. Ειδικότερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολεύονται να οργανώσουν τον χρόνο προσωπικής μελέτης τους και να τον κατανέμουν σύμφωνα με τις κατ’ οίκον εργασίες τους.

Πώς μπορώ να διδάξω στο παιδί μου να οργανώνει τη μελέτη του;

  1. Σταθερότητα και οργάνωση του χώρου διαβάσματος: είναι σημαντικό να μην υπάρχουν πολλοί διασπαστικοί παράγοντες όπως είναι τα πολλά μολύβια και τα βιβλία πάνω στο γραφείο του, τα οποία δεν τα χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή.
  2. Σωστή κατανομή του χρόνου διαβάσματος: το διάβασμα θα πρέπει να ξεκινά συγκεκριμένη ώρα και να τελειώνει επίσης συγκεκριμένη ώρα με μικρά διαλλείματα για ξεκούραση ενδιάμεσα.
  3. Προγραμματισμός της μελέτης με τον καθορισμό στόχων και τον τρόπο επίτευξή τους. Βοηθάμε τα παιδιά να οργανώνουν, να σχεδιάζουν, να θέτουν προτεραιότητες
  4. Ξεκινάμε από τα δύσκολα: συνήθως βοηθά να ξεκινάει το διάβασμα από τα θεωρητικά μαθήματα ενώ στη συνέχεια καλό θα είναι να εναλλάσσει αυτά που είναι πιο εύκολα με τα πιο δύσκολα.
  5. Αναγνώριση των σημείων της κούρασης και της έλλειψης προσοχής και ανάπτυξη μεθόδων για την αντιμετώπιση της κόπωσης και της διάσπασης της προσοχής.
  6. Έμφαση στην επιτυχία και στην καλή προσπάθεια. Ένας καλός κανόνας είναι να παρέχουμε τουλάχιστον 3 επιβραβεύσεις για κάθε διόρθωση – παρατήρηση.
  7. Αναζήτηση βοήθειας όταν χρειάζεται. Δεν κάνουμε τις εργασίες για το παιδί μας αλλά το βοηθάμε να βρει τον τρόπο και τις στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να τις ολοκληρώσει μόνος του.
  8. Αποφεύγουμε τις υπερβολικές διορθώσεις γιατί μειώνουν τα κίνητρα και την αυτοεκτίμησή του.
  9. Οικογενειακές συζητήσεις για το σχολείο και τη σημασία της μάθησης. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε χρόνο που θα αφιερώνεται στην επικοινωνία με τα παιδιά πέρα από το τη βοήθεια στα μαθήματα.
  10. Ενθαρρύνουμε τη σύγκριση με την προηγούμενη δουλειά του παιδιού και όχι με την δουλειά άλλων παιδιών. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τα παράπονα και τις πιθανές δυσκολίες του παιδιού, χωρίς την ύπαρξη εντάσεων και θυμού, τα οποία αυξάνουν τη ματαίωση του παιδιού στις προσπάθειές του. Μια καλή ερώτηση είναι: ‘Πώς μπορώ να σε βοηθήσω/Με ποιον τρόπο’;

 

Διδασκαλία δεξιοτήτων μελέτης για μαθητές Δημοτικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × three =