Η Συνεισφορά της Εργοθεραπείας για ένα Παιδί με ΔΕΠΥ

Η Συνεισφορά της Εργοθεραπείας για ένα Παιδί με ΔΕΠΥ

Τι είναι η εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία αποτελεί μία ειδικότητα η οποία εντάσσεται στις επιστήμες της αγωγής. Συγκεκριμένα, βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται έτσι ώστε να συμμετάσχει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η εργοθεραπευτική παρέμβαση στα παιδιά εστιάζει στις διαταραχές που αποτελούν εμπόδιο για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Τι είναι ΔΕΠ-Υ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας, χωρίς να σημαίνει πως δεν παρουσιάζεται και σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο της ανάπτυξης του ατόμου.

Χρειάζεται εργοθεραπεία ένα παιδί με ΔΕΠΥ;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Δυσκολεύεται το παιδί να ντυθεί ή να φάει χωρίς βοήθεια;
  • Δυσκολεύεται να τρέξει ή να ισορροπήσει;
  • Αδυνατεί να κρατήσει το μολύβι σωστά;
  • Φοβάται να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια;
  • Γράφει και ζωγραφίζει άτσαλα;

Ο ρόλος του εργοθεραπευτή είναι πολύπλευρος, εφόσον χρειάζεται να παρέμβει σε πολλούς τομείς (διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα). Σε κάθε τομέα ο βασικός στόχος του εργοθεραπευτή είναι να ενσωματώσει δραστηριότητες για παιδιά με ΔΕΠΥ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, θα προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση και θα μετατρέπουν τη μάθηση σε δημιουργία.

Καταλήγοντας, η εργοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με ΔΕΠΥ είναι σημαντική, καθώς βελτιώνει την οργάνωση της κίνησης στον χώρο, τη λειτουργικότητα και το αίσθημα ανεξαρτησίας, αφού το παιδί είναι σε θέση να διευθετεί καλύτερα τον χρόνο του και τις συνθήκες της καθημερινής του διαβίωσης (Κουλουμπή, 2016· Τζιβινίκου, 2015).

 

Βιβλιογραφία

Κουλουμπή, Μ. (2016). Ιστορική Αναδρομή στα 99 χρόνια του επαγγέλματος. Η εξέλιξη στην αντίληψη του Έργου. Εργοθεραπεία: τεύχος 63.

Τζιβινίκου, Σ. (2015). Δυσκολίες στα μαθηματικά-διδακτικές παρεμβάσεις. Αθήνα: ΣΕΑΒ.

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για ΔΕΠ-Υ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × four =