Μαθαίνω παίζοντας και παίζοντας δημιουργώ τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια!

Μαθαίνω παίζοντας και παίζοντας δημιουργώ τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια!

Το παιχνίδι μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στη μαθησιακή διαδικασία με τις κατάλληλες διδακτικές μεθόδους. Η αξιοποίησή του παιχνιδιού φαίνεται ιδιαιτέρως χρήσιμη αφού μέσω αυτού τα παιδιά ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους, αλληλεπιδρούν με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από αυτό και με δημιουργικό τρόπο εξερευνούν και μαθαίνουν. Το παιχνίδι , σύμφωνα με τον Meckley (2002), χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη επιλογή των παιδιών, την καθοδήγησή του από εσωτερικά κίνητρα, το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευχαρίστησης που προσφέρει, την ενεργό συμμετοχή του παίκτη , καθώς και το ιδιαίτερο νόημα που εκφράζει για το παιδί.

Ένα από τα σημαντικότερα είδη παιχνιδιού είναι το συμβολικό, φανταστικό παιχνίδι, στο οποίο τα παιδιά υποδύονται ρόλους και χρησιμοποιούν αντικείμενα για να παρουσιάσουν μέσα από το δικό τους πρίσμα τον κόσμο γύρω τους. Πολλές φορές, τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν το περιβάλλον τους αλλά και το ρόλο τους σε σχέση με τους άλλους μέσα από την αναπαράσταση σκηνών της καθημερινότητας όπως πχ όταν ένα κορίτσι υποδύεται τη μαμά που κοιμίζει το παιδί της.

Σε αυτό το είδος παιχνιδιού βασίστηκε και η ανάπτυξη του θεατρικού παιχνιδιού. Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει για το παιδί μέσο αυτογνωσίας, δημιουργικής έκφρασης και ευαισθητοποίησης και επηρεάζει όλους τους τομείς που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, όπως είναι ο ψυχολογικός, κοινωνικός, αισθητικός και παιδαγωγικός τομέας (Κουρετζής, 1990).

Κατά την Α΄ φάση του θεατρικού παιχνιδιού που αποτελεί τη φάση  της απελευθέρωσης, το παιδί ευαισθητοποιείται και προετοιμάζεται προκειμένου να εκφραστεί δημιουργικά μόνος του ή στα πλαίσια της ομάδας. Κατά τη Β΄ φάση του θεατρικού παιχνιδιού ,δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την αναπαραγωγή ιστοριών, τα προαναφερόμενα παιχνίδια ρόλων. Κατά τη τεχνική της καθοδηγημένης φαντασίας και της δραματοποιημένης αφήγησης, τα παιδιά αναπαριστούν τις εικόνες ή τα στιγμιότυπα μιας ιστορίας, που περιγράφει ή αφηγείται ο δάσκαλος. Σημαντικό να τονιστεί ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτή τη φάση είναι να  χρησιμοποιήσει κατάλληλο ύφος, σωματική έκφραση και κίνηση και τοποθετώντας τις παύσεις όπου χρειάζεται και να εμψυχώνει με το λόγο του τη φαντασία των παιδιών (Κοντογιάννη , 1991).

Τέλος να επισημανθεί ότι για να επιφέρει οφέλη το παιχνίδι στα παιδιά πρέπει το περιβάλλον και τα υλικά του παιχνιδιού να ταιριάζουν με το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και τις ικανότητές του.

To mybook βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία, έχει διαμορφώσει ένα καινοτόμο υλικό για την ενίσχυση της δημιουργικής μάθησης μέσα από την διδακτική αξιοποίηση του παιχνιδιού!

Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Γνωρίστε και εσείς το e-book «Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές 4-6 ετών».

Εκπαιδευτικό Υλικό για Μαθητές ηλικίας 4-6 ετών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve − eleven =