Οδηγίες Διαχείρισης ενός Παιδιού με ΔΕΠΥ

Οδηγίες Διαχείρισης ενός Παιδιού με ΔΕΠΥ

Ποιοι κανόνες είναι σημαντικό να ακολουθούνται για τη διαχείριση ενός παιδιού με ΔΕΠΥ;

Τόσο οι γονείς όσο και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρειάζεται να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες ως προς τη διαχείριση ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Ορισμένες βασικές οδηγίες είναι οι εξής:

  • Αποφυγή στιγματιστικών συμπεριφορών και αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων και των ξεχωριστών αναγκών.
  • Επικοινωνία ανάμεσα σε σχολείο, υπηρεσίες υγείας, θεραπευτές και κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Τήρηση σωστής διατροφής, καθώς αρκετά συχνά τα παιδιά με ΔΕΠΥ χάνουν γεύματα ή τρώνε άτακτα.
  • Υποστήριξη στην ενίσχυση διαπροσωπικών σχέσεων, διότι η παρορμητικότητα οδηγεί σε αγνόηση κοινωνικών κανόνων και λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του επικοινωνιακού τομέα.
  • Βελτίωση ύπνου, ο οποίος επιτυγχάνεται με τη μείωση του χρόνου σε οθόνη και την εξάλειψη τροφών που περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες (ζάχαρη, καφεΐνη).
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες, έτσι ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική ενέργεια. Τα οργανωμένα αθλήματα συμβάλλουν στη συγκέντρωση και τα ομαδικά ενισχύουν το αίσθημα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καθημερινότητα πρέπει να είναι γεμάτη από ρουτίνες, δομές και στρατηγικές πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που παρουσιάζονται (Καλαντζή – Αζίζι & Καραδήµας, 2004; Μάνος, 1997).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης και

παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν συχνή διάσπαση προσοχής και για το ευρύτερο περιβάλλον τους.

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για ΔΕΠ-Υ

Βιβλιογραφία

Καλαντζή – Αζίζι, Α. & Καραδήµας, Ε.Χ. (2004). Διάσπαση προσοχής και αδυναµία ελέγχου των παρορµήσεων από τον απρόσεκτο µαθητή ως την διαταραχή ελλειµµατικής προσοχής – υπερκινητικότητα. Στο Καλαντζή – Αζίζι, Α. & Ζαφειροπούλου, Μ. (επιµ.). Προσαρµογή στο σχολείο. Πρόληψη και αντιµετώπιση δυσκολιών. Αθήνα: Ελληνικά Γράµµατα.

Μάνος Κ. (1997). Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση. [Θεωρία, έρευνα και πράξη της Ψυχολογικής Παιδαγωγικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής (Σ.Ε.Π.)]. Τόμος Α’. Αθήνα: Κων/νος Μάνος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − five =