Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Όταν κάνουμε λόγο για Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν εξαφανίζονται με τον καιρό, αλλά αφορούν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που ακολουθούν το παιδί από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και που στην πραγματικότητα μπορούν να βελτιωθούν σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη διάγνωσή τους και το ανάλογο πρόγραμμα εξατομικευμένης παρέμβασης.
Βέβαια,  το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφικής έρευνας καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης, απευθύνονται σε μικρότερους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως είναι εξίσου αναγκαίο για την μαθησιακή εξέλιξη και πρόοδο των παιδιών, η συνέχεια της παρέμβασης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να αναπτύξουν και τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες.
Αδιαμφισβήτητα, η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο, αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για όλους τους μαθητές, πόσο μάλλον για τον μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλες αλλαγές όπως είναι η αύξηση των μαθημάτων και του όγκου εργασιών, οι διαφορετικοί καθηγητές ανά μάθημα και το άγχος για να τα καταφέρει σε αυτό το νέο και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Ποιες οι βασικές δυσκολίες που εντοπίζονται στον μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο γυμνάσιο;
  • Δυσκολία στην αναγνωστική ικανότητα.
  • Δυσκολία στην παραγωγή γραπτού λόγου και στην ορθογραφία με δυσκολία γενίκευσης των ορθογραφικών κανόνων
  • Δυσκολία στην ανάκληση γεγονότων.
  • Δυσκολία στην βασικών αριθμητικών δεδομένων.
  • Δυσκολία στην αντίληψη της ποσότητας.
  • Μειωμένη οπτικοχωρική αντίληψη
Πώς μπορούμε να παρέμβουμε;

Η εφαρμογή του κατάλληλου προγράμματος παρέμβασης, με τις ανάλογες δραστηριότητες διαφοροποίησης του περιεχομένου των σχολικών μαθημάτων, θα φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον μαθητή που έχει μεταβεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χρειάζεται ένα συνεχές υποστηρικτικό περιβάλλον για την ενίσχυση και τόνωση των μαθησιακών δεξιοτήτων του.

 

Τελική Αξιολόγηση με τις Αρχές της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες (Α’ Γυμνασίου)

Μεθοδολογία Διορθωτικής Αγωγής Γραπτού Λόγου σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α’ Γυμνασίου)

Μεθοδολογία Διορθωτικής Αγωγής σε μαθητές με ΕΜΔ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α’ Γυμνασίου)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + thirteen =