Η έλλειψη επικοινωνίας σε συνδυασμό με την αδυναμία απόκτησης εμπειριών, που συμβάλλουν στην πνευματική, σωματική και συναισθηματική ωρίμανση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αυτιστικού παιδιού. Η μουσική αποτελεί αποτελεσματικό μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης για ένα παιδί με αυτισμό, καθώς δίνει κίνητρο για την ενεργοποίηση των συναισθημάτων του.
Συγκεκριμένα, η μουσική θεωρείται ως ένας καταλυτικός παράγοντας που βοηθά στην εξωτερίκευση των επιθετικών συμπεριφορών και στην απελευθέρωση συναισθημάτων, όπως είναι ο φόβος, η χαρά, η λύπη. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα διερεύνησης των εμπειριών των παιδιών μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. (Καρτασίδου, 2004).
Τέλος, η μουσική και κατ’ επέκταση ο ρυθμός και η κίνηση συνδέουν τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του παιδιού. Ειδικά στην περίπτωση ενός παιδιού με αυτισμό όπου οι φωνητικές εκφράσεις και οι κινητικές στερεοτυπίες αποτελούν τον μόνο τρόπο απεικόνισης συναισθημάτων και επικοινωνίας η μουσικοθεραπεία πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας (Καλύβα, 2005).
Η μουσική και η κίνηση είναι η γέφυρα επικοινωνίας του παιδιού με τον έξω κόσμο!
Επισκεφθείτε το www.my-book.gr και ανακαλύψτε σύγχρονες
παιδαγωγικές μεθόδους διδασκαλίας για παιδιά με αυτισμό.
Βιβλιογραφία
Καλύβα, Ε. (2005). Αυτισμός: Εκπαιδευτικές και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις. Αθήνα: Παπαζήσης.
Καρτασίδου, Λ. (2004). Μουσική Εκπαίδευση στην Ειδική Παιδαγωγική. Αθήνα: Τυπωθήτω.