Είναι έτοιμο το παιδί μου για μια «γεμάτη νόημα» ανάγνωση;

Είναι έτοιμο το παιδί μου για μια «γεμάτη νόημα» ανάγνωση;

Τι είναι η ανάγνωση;

Για τον γονιό, που έχει κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα, το διάβασμα φαίνεται κάτι απλό και αυτονόητο. Νομίζει πως, αν το παιδί του μάθει να ξεχωρίζει τα γράμματα του αλφάβητου και αποστηθίσει τους ήχους που δημιουργούν οι διάφοροι συνδυασμοί τους, η δεξιότητα της ανάγνωσης έχει κατακτηθεί. Από κει και ύστερα απαιτείται απλώς η εξάσκηση για να αυξηθεί η ταχύτητα της ανάγνωσης.

Αυτή η αντίληψη, όμως, δεν είναι σωστή. Η ανάγνωση δεν είναι μια απλή διαδικασία αποκρυπτογράφησης των γραπτών συμβόλων (δηλαδή των γραμμάτων και των συνδυασμών τους) και μετατροπής τους σε ήχους. Είναι μια πολύπλοκη νοητική διεργασία. Μετατρέπει ταυτόχρονα τους ήχους σε εικόνες αντικειμένων και έννοιες. Στο μυαλό μας λοιπόν δημιουργούνται εικόνες και έννοιες που τροποποιούνται, Επίσης, αναπροσαρμόζονται με βάση τις πληροφορίες που παίρνουμε συνεχώς μέσα από το κείμενο (Βάμβουκας, 2010).

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το παιδί έχει μάθει να διαβάζει πραγματικά, κατανοώντας αυτό που διαβάζει;

Μπορούμε να κάνουμε τα ακόλουθα τεστ:

  • Δίνουμε στο παιδί να διαβάσει (για πρώτη φορά) μια πρόταση λίγο μεγαλύτερη από μία αράδα ενός παιδικού βιβλίου η οποία θα πρέπει να καταλήγει σε ερωτηματικό.

Αν το παιδί ξεκινήσει να διαβάζει την πρόταση δίνοντας στη φωνή του, από την αρχή, ερωτηματική χροιά, τότε ξέρει πια να διαβάζει. Γνωρίζει δηλαδή να διαβάζει και να καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει. Αν, όμως, το παιδί δώσει ερωτηματική χροιά στη φωνή του όταν φτάσει στην τελευταία λέξη της πρότασης ή στην τελευταία συλλαβή της τελευταίας λέξης, τότε δεν έχει μάθει ακόμα να διαβάζει. Δεν καταλαβαίνει αυτά που εμφανίζεται να διαβάζει.

  • Ένα άλλο πολύ απλό τεστ για τον έλεγχο της αναγνωστικής ικανότητας του παιδιού είναι το ακόλουθο:

Δίνουμε στο παιδί να διαβάσει μία φορά μια παράγραφο από ένα απλό παραμύθι (χωρίς «παράξενες» ή άγνωστες λέξεις). Το παραμύθι δεν το έχει ξαναδιαβάσει. Αν το παιδί είναι ικανό να μας πει μετά, με σχετική πληρότητα, τι διάβασε (δηλαδή τα βασικά σημεία της παραγράφου), τότε ξέρει πια να διαβάζει (Τάφα, 2009), (Κοκκινάκη, 2016).

Φυσικά, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει πραγματικά, δεν είναι το πότε το παιδί εμφανίζεται να διαβάζει. Πρέπει να μας ενδιαφέρει το πότε το παιδί διαβάζει πραγματικά. Επιπλέον (όπως θα δούμε παρακάτω), αν το παιδί περάσει από τη φάση που εμφανίζεται να διαβάζει, τότε ίσως θα αργήσει πολύ να φτάσει στο σημείο να διαβάζει πραγματικά. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο.

Το My-book.gr βασισμένο στη σύγχρονη βιβλιογραφία έχει διαμορφώσει μία σειρά από ολοκληρωμένα προγράμματα υποστήριξης της ανάγνωσης. Είτε το παιδί δυσκολεύεται στην ανάγνωση είτε χρειάζεται ενίσχυση και εξάσκηση των αναγνωστικών του δεξιοτήτων, η συγγραφική ομάδα του my-book.gr έχει τη λύση.

Οι προτάσεις μας:

Πρόγραμμα αναγνωστικής ικανότητας

Μαθαίνοντας αλλιώς τα δίψηφα φωνήεντα

Μαθαίνοντας αλλιώς τα δίψηφα σύμφωνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − two =