X
2731082009
Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Υλικό

Τρεις εργασίες στο 4ο πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Εκπαίδευσης με Διεθνή Συμμετοχή

Περίληψη

Πρόγραμμα παρέμβασης για ενίσχυση δημιουργικής σκέψης σε χαρισματική μαθήτρια Ε’ Δημοτικού.

Ο όρος «χαρισµατικοί-ταλαντούχοι» µαθητές έγινε αποδεκτός από την επιστηµονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Τα προγράμματα παρέμβασης εστιάζουν στην ενίσχυση των λειτουργιών της μνήμης, της συγκλίνουσας-κριτικής σκέψης και της ένταξής τους στο σχολείο. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός εξατομικευμένου προγράμματος παρέμβασης σε μαθήτρια Ε΄ Δημοτικού με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Αρχικά, μελετήθηκε η γνωμάτευσή της  και πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των γνωστικών ικανοτήτων. Σχεδιάστηκε ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρέμβασης ενίσχυσης δημιουργικής σκέψης και κριτικής ικανότητας με 3 φάσεις. Στην 1η  υλοποιήθηκαν δραστηριότητες ενεργοποίησης δημιουργικής σκέψης, στη 2η εφαρμόστηκαν εξειδικευμένες τεχνικές και ένα εναλλακτικό παραμύθι σκέψης. Στην 3η αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα, όπου διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος της μαθήτριας στους τομείς: συγκλίνουσα-κριτική σκέψη, αποκλίνουσα-δημιουργική σκέψη και φάνηκε ότι ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή της και το επίπεδο συμμετοχής της. Συμπερασματικά, αναδεικνύεται η σημασία των προγραμμάτων δημιουργικής σκέψης για την καλύτερη ένταξη των χαρισματικών μαθητών στο γενικό σχολείο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: δημιουργική σκέψη, κριτική σκέψη, χαρισματικότητα

Πρόγραμμα παρέμβασης ορθογραφίας με τη μέθοδο της «σκιτσογραφίας» για μαθητές με ΕΜΔ 

Η ορθογραφία είναι σύνθετο έργο που προϋποθέτει γνωστικές δεξιότητες, όπως οπτική μνήμη, γραφοφωνημική, λεξιλογική γνώση. Η εκμάθηση της ορθογραφίας είναι δυσκολότερη σε σχέση με την   εκμάθηση της ανάγνωσης, γιατί η αντιστοιχία από τα φωνήματα στα γράμματα δεν είναι ιδιαίτερα προβλέψιμη. Η επίδοση των μαθητών  με  ΜΔ στην ορθογραφία χειροτερεύει,  όσο ανεβαίνουν οι σχολικές τάξεις. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας αφορούσε την ενίσχυση της ορθογραφικής δεινότητας σε μαθητές με ΕΜΔ μέσα από ένα πολυαισθητηριακό πρόγραμμα παρέμβασης με ποικιλία  και  εναλλαγή υλικών και με αξιοποίηση της «σκιτσογραφίας». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού -5 μαθητές, η ομάδα στόχου- με διαγνωσμένες ΕΜΔ με βασικό στόχο τη θεματική ορθογραφία  και πραγματοποιήθηκε σε ατομική βάση με την προσθήκη μικροομαδικών παρεμβάσεων. Στην αξιολόγηση αξιοποιήθηκε έντυπο αλληλεπίδρασης, αυτό-αξιολόγησης, στοιχείο που βοήθησε στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης. Συμπερασματικά, αναδεικνύεται η σημασία των προγραμμάτων σχεδιασμού και κατασκευής για την ενίσχυση της ορθογραφίας μαθητών με ΕΜΔ.

Μεθοδολογία Διορθωτικής Αγωγής γραπτού λόγου σε μαθητές με ΕΜΔ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η πλειοψηφία της βιβλιογραφικής έρευνας αναφέρει ότι τα προγράμματα παρέμβασης απευθύνονται σε μικρότερους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, γιατί θεωρητικά η παρέμβαση σε νεαρή ηλικία ενδέχεται να ελαχιστοποιήσει πολλές από τις δυσκολίες, οι οποίες μπορεί και να αποφευχθούν στα επόμενα έτη. Η μετάβαση όμως από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προξενεί άγχος και ειδικά  στους μαθητές με ΕΜΔ, γιατί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση εμπεριέχει αλλαγές, όπως διαφορετικές σχολικές αίθουσες, εναλλαγή καθηγητών. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διορθωτικής αγωγής μαθησιακών δυσκολιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για τη Νεοελληνική γλώσσα, που στόχευε στην ενίσχυση ικανοτήτων πρόσληψης και επεξεργασίας γραπτού λόγου. Η υλοποίηση του προγράμματος ανέδειξε τη βελτίωση αυτών των γνωστικών δεξιοτήτων. Συμπερασματικά, αναδεικνύεται ότι τα προγράμματα διορθωτικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνεισφέρουν στην ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και στην ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Λέξεις Κλειδιά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER & ΚΕΡΔΙΣΤΕ

ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΚΟΥΠΟΝΙ 5%

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΣΑΣ

Μείνετε ενημερωμένοι για νέο υλικό, σεμινάρια και όλα τα τελευταία νέα μας.