Περίληψη
Στόχοι
- Να γνωρίζουν τους Δεκαδικούς αριθμούς και τα στοιχεία τους.
- Να κατανοούν το φαινόμενο και τον μνημονικό τρόπο επίλυσης των δραστηριοτήτων.
- Να εφαρμόζουν αυτόνομα τις στρατηγικές επίλυσης δραστηριοτήτων και προβλημάτων που σχετίζονται με τους Δεκαδικούς αριθμούς.
Μεθοδολογία
Το υλικό αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες και το μαθησιακό προφίλ των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Αξιοποιήθηκαν οι αρχές της Διαφοροποιημένης μάθησης και η βασική αρχή τροποποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας (ΑΠΣ) και το ΔΕΠΠΣ.
Περιέχει στρατηγικές, όπως:
- Μνημονικές τεχνικές
- Οπτικοποίηση-εικονογράφηση
- Χρήση παιχνιδιών
Εκπαιδευτικές Μέθοδοι:
- Πολυαισθητηριακή διδασκαλία
- Αμοιβαία Διδασκαλία
- Άμεση Διδασκαλία
Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων βασίστηκε στη στοχοταξινομία του Bloom (1956):
- Γνωρίζω (γίνεται παρουσίαση του φαινομένου)
- Κατανοώ (χρήση απλών δραστηριοτήτων για την κατανόηση του φαινομένου)
- Κάνω (χρήση πιο σύνθετων – πολύπλοκων δραστηριοτήτων, αλλά και παιχνιδιών με στόχο την εφαρμογή και τη γενίκευση του φαινομένου)
Εφαρμογή
Το υλικό εφαρμόστηκε για 9 μήνες σε 8 μαθητές της Γ΄ Δημοτικού με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές εργάζονταν σε ατομικό επίπεδο για 45΄. Αρχικά, γινόταν εφαρμογή του πρώτου σταδίου της στοχοταξινομίας του Bloom, δηλαδή του «Γνωρίζω», όπου γινόταν παρουσίαση του φαινομένου είτε με χειραπτικό είτε με οπτικοποιημένο υλικό. Στη συνέχεια, εφαρμοζόταν το «Κατανοώ», όπου ο εκπαιδευτικός μαζί με τον μαθητή (εφαρμογή με εποπτεία) συνεργάζονταν για την επίλυση κάποιων δραστηριοτήτων και, τέλος, το «Κάνω», όπου το παιδί λειτουργούσε αυτόνομα (αυτόνομη εργασία) στις παρεχόμενες δραστηριότητες και, έτσι, είχε τη δυνατότητα και το ίδιο να αντιληφθεί τι έχει κατακτήσει και τι όχι. Στο στάδιο αυτό, ο μαθητής δρούσε κυρίως πάνω σε δραστηριότητες υψηλότερου – δυσκολότερου επιπέδου με τη μορφή παιχνιδιών και ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων.