Ποια μέθοδος βοηθά στη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα των παιδιών;
Τα παιδιά ξεκινούν τη φοίτησή τους στην Α’ δημοτικού στην ηλικία των 6 ετών συνήθως. Βέβαια, δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να μιλήσουν, να περπατήσουν ή να γράψουν την ίδια χρονική στιγμή. Η σχολική ετοιμότητα, λοιπόν, είναι μία παιδαγωγική μέθοδος που σέβεται τον προσωπικό ρυθμό και τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή. Έτσι, το κάθε παιδί μαθαίνει όταν είναι έτοιμο και η μάθηση αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία. Αντίθετα, αν οι μαθησιακές διαδικασίες γίνονται πρόωρα δημιουργούνται εντάσεις και απογοητεύσεις (Καραμπάτσος, 2000).
Η σχολική ετοιμότητα εστιάζει στη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού, καθώς στην Α’ δημοτικού είναι απαραίτητες τόσο οι γνωστικές όσο και οι συναισθηματικές δεξιότητες προκειμένου να κατανοούνται και να εμπεδώνονται οι διάφορες δραστηριότητες (ατομικές, ομαδικές) που πραγματοποιούνται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά συγκεντρώνονται πιο εύκολα, ακολουθούν οδηγίες, κατακτούν την ικανότητα ταξινόμησης, σειροθέτησης και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας χωρίς εμπόδια.
Να σημειωθεί πως η συναισθηματική ωριμότητα κατέχει καθοριστικό ρόλο για την κατάκτηση της γνώσης, καθώς η μάθηση συνεπάγεται την επιθυμία για όλη αυτή τη διαδικασία (Buhler & Hetzer, 1935).
Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις, προτάσεις υποστήριξης
και βοηθήματα προετοιμασίας για τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα των παιδιών.
Βιβλιογραφία
Buhler, C. M., & Hetzer, H. (1935). Testing children’s development from birth to school age. Farrar & Rinehart, Incorporated.
Καραμπάτσος Αντ. (2000). Παράγοντες & εκτιμήσεις σχολικής ετοιμότητας. Αθήνα: Ατραπός