Σημασία Ομαδικών Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση

Σημασία Ομαδικών Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση

Γιατί είναι σημαντικά τα ομαδικά προγράμματα;

Η ομαδικότητα αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στη ζωή ενός ατόμου. Μέσω αυτής καλλιεργείται η αξία της αλληλεγγύης και ενισχύεται το συνεργατικό πνεύμα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μπορούν να επιτύχουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Ο αρμόδιος θεραπευτής μπορεί να ξεκινήσει τον σχεδιασμό ομαδικών προγραμμάτων λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δυσκολίας ενός παιδιού και το ηλικιακό του στάδιο. Έτσι, το παιδί είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να ενσωματωθεί ομαλά σε κάθε ομάδα με την οποία θα έρθει σε επαφή στο εξωτερικό του περιβάλλον.

Είναι απαραίτητη η οργάνωση ομαδικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται τις ομαδικές δραστηριότητες με την έννοια του παιχνιδιού. Στο επίκεντρο, λοιπόν, τίθεται η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, στην οποία αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τα ομαδικά παιχνίδια. Συγκεκριμένα, τα ομαδικά παιχνίδια, που απαιτούν γρήγορες κινήσεις συμβάλλουν στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενδυναμώνοντας το νευρικό τους σύστημα, διευκολύνοντας τη λειτουργία της αναπνοής, εντείνοντας την κυκλοφορία του αίματος και επιφέροντας μία ισορροπία και χαλάρωση. Παράλληλα, τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ευκαμψία αρθρώσεων, αντοχή στην κόπωση και επιδεξιότητα (Γκαράνη, 2008). Επιπλέον, παίζοντας, τα παιδιά αντιλαμβάνονται το σώμα τους, τα όρια και τις δυνατότητές του. Τέλος, αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και προσαρμογής του σώματός τους στις ανάγκες της κίνησης, αλλά και στα αντικείμενα και στα πρόσωπα που τα περιβάλλουν (Ηλιοπούλου & Τριανταφυλλάκου, 2017).

Σχεδιάστε και εφαρμόστε ομαδικά προγράμματα είτε εντός είτε εκτός σχολικού πλαισίου και ανακαλύψτε πως το αίσθημα της ομαδικότητας είναι αυτό που συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο.
Σημαντικές συμβουλές οργάνωσης ομαδικών προγραμμάτων θα δοθούν στο σεμινάριο:
ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Βιβλιογραφία

Γκαράνη, Σ. (2008). «Αυτισμός και παιχνίδι – μια πιλοτική έρευνα της καταγραφής και διερεύνησης των απόψεων εκπαιδευτικών, εκπροσώπων ειδικοτήτων (εκπαιδευτικών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών) και γονέων για τη χρήση του παιχνιδιού στην εκπαίδευση και θεραπεία των παιδιών με αυτισμό.» Διπλωματική εργασία. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ηλιοπούλου, Μ. & Τριανταφυλλάκου, Δ. (2017). Εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές 4-6 και 6-9. Εκδόσεις: my-book.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − seven =