Ποια είναι τα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης ενός παιδιού;
Ο λόγος και κατ’ επέκταση η επικοινωνία βοηθά στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Το επικοινωνιακό σύστημα αναπτύσσεται από τη νηπιακή ηλικία του ανθρώπου. Βέβαια, στη βρεφική ηλικία είναι δυνατόν να παραχθούν γλωσσικές εκφράσεις και να γίνει διάκριση βασικών γλωσσικών ερεθισμάτων του ευρύτερου περιβάλλοντος. Έτσι, διαφοροποιείται ο άνθρωπος από τα υπόλοιπα όντα.
Αρχικά, κατά την προλεκτική περίοδο (0-10 μηνών), το παιδί προσανατολίζεται στο άκουσμα ενός ήχου και παράγει ήχους φωνηέντων. Επιπλέον, μένει σιωπηλό και επικεντρώνεται όταν κάποιος μιλάει, ενώ στη συνέχεια προσθέτει ήχους φωνηέντων φτιάχνοντας συλλαβές τις οποίες επαναλαμβάνει (π.χ. μπα-μπα, μα-μα).
Ύστερα, κατά τη λεκτική περίοδο (10-18 μήνες) ξεκινά η ονοματοποίηση των λέξεων. Χρησιμοποιούνται συνειδητά οι πρώτες λέξεις, από τις οποίες το παιδί κατανοεί περίπου τις 100 και χρησιμοποιεί 25 ανάλογα με το επικοινωνιακό πλαίσιο. Μεγαλώνοντας (18 μήνες και έπειτα) οι λέξεις συνδυάζονται. Το παιδί έχει την ικανότητα να αξιοποιεί τις λέξεις συνθέτοντας μικρές προτάσεις και να επεξεργάζεται τη γραμματική και συντακτική δομή των γλωσσικών τύπων. Με τον τρόπο αυτό, η ομιλία γίνεται πλήρως κατανοητή και με την πάροδο του χρόνου οι προτάσεις αυξάνονται σημαντικά σε μέγεθος, ποικιλία και συνθετικότητα (Κάσιμος & Συριοπούλου, 2013).
Βιβλιογραφία
Κάσιμος, Χ. & Συριοπούλου, Χ. (2013). Επικοινωνία και εκπαίδευση ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές/Αυτισμό. Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.