ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Α’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ…πρώτη στάση: οι γραφοκινητικές δεξιότητες…!
Δεν αργεί να φτάσει η στιγμή που το παιδί θα μεταβεί από την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου σε εκείνη της Α’δημοτικού. Αυτή η μετάβαση, πολλές φορές αγχώνει τους γονείς και τους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την ετοιμότητα ή όχι του δικού τους παιδιού, να ενταχθεί όσο το δυνατόν, περισσότερο ομαλά στην πιο απαιτητική, σχολική πραγματικότητα.
Τι εννοούμε με τον όρο σχολική ετοιμότητα;
Το περιεχόμενο του όρου σχολική ετοιμότητα αναφέρεται σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σε κοινωνικο-συναισθηματικό, γλωσσικό, κινητικό, γνωστικό αλλά και σωματικό επίπεδο, που του επιτρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του Δημοτικού. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς όταν ένα παιδί είναι έτοιμο, μαθαίνει εύκολα και αβίαστα να γράφει και να διαβάζει, χωρίς στην πραγματικότητα να συνειδητοποιεί την όλη διαδικασία και με αυτό τον τρόπο νιώθει ευτυχισμένο. Αντίθετα, όταν αυτό γίνεται βιαστικά και πρόωρα, μπορεί να δημιουργηθούν ψυχο-συναισθηματικού τύπου δυσκολίες, εντάσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σχολική αποτυχία ή άρνηση.
Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται για την κατάκτηση ανάγνωσης και γραφής από το παιδί τους και αγωνιούν για το πότε θα γίνει αυτό αλλά και πόσα καλά θα τα καταφέρνουν στις παραπάνω δεξιότητες.
Οι βασικές δεξιότητες που προετοιμάζουν το παιδί να μεταβεί εύκολα στην ανάπτυξη και χρήση μιας αρκετά σύνθετης και απαιτητικής διαδικασίας, όπως είναι αυτή της γραφής, είναι οι γραφοκινητικές δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές περιλαμβάνουν τη γνώση και την εξάσκηση σε έννοιες του χώρου, την ακολουθία γραμμάτων και την αντίληψη σχημάτων καθώς και την ικανότητα οπτικοκινητικού συντονισμού. Οι παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πριν την ένταξη του παιδιού στο σχολείο και αφορούν τον γραφοκινητικό τομέα.