Πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί λογοθεραπεία;
Η λογοθεραπεία ως επιστημονικός κλάδος ασχολείται με τη θεραπεία του λόγου και της ομιλίας. Οι διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης είναι πιθανόν να οφείλονται σε νευρολογικά, ψυχολογικά, περιβαλλοντικά ή γενετικά αίτια.
Η έγκαιρη διάγνωση των παραπάνω διαταραχών οδηγεί σε πιο γρήγορα αποτελέσματα συμβάλλοντας στην άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν. Συνήθως, ένα παιδί 12 μηνών ξεκινά να παράγει τις πρώτες λέξεις, ενώ στην ηλικία των 2 ετών έχει ένα σχετικά πλούσιο λεξιλόγιο. Βέβαια, το κάθε παιδί χρειάζεται τον χρόνο του για να αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες. Για τον λόγο αυτό, τίθενται αναπτυξιακά ορόσημα. Στις περιπτώσεις που ξεπεραστούν τα χρονικά πλαίσια, οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται σε ειδικούς θεραπευτές.
Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη παρέμβαση;
Η έγκαιρη παρέμβαση σε διαταραχές λόγου θα συνεισφέρει στην αποφυγή δευτερογενών συνεπειών, όπως είναι μαθησιακά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία έκφρασης και περιορισμένη κοινωνική δραστηριότητα. Όταν, λοιπόν, η γλωσσική συμπεριφορά δε συνάδει με τη χρονολογική ηλικία του παιδιού, τότε απαιτείται άμεση λογοθεραπευτική αξιολόγηση.
Καταλήγοντας, η ιδανική ηλικία παρέμβασης είναι μεταξύ 3 και 5 χρονών, όπου διαμορφώνεται ο λόγος του παιδιού και αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα γλωσσικά στάδια. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν συμπτώματα από μικρότερη ηλικία, τότε ο γονέας χρειάζεται να παρέμβει νωρίτερα (Μπόντσιου, 2014).
Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις,
υλικό υποστήριξης και βιβλία για κάθε γονέα και λογοθεραπευτή!
Βιβλιογραφία
Μπόντσιου, Θ. (2014). Οδηγός για τον ρόλο του θεραπευτή λόγου στο σχολικό πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης. Αθήνα: Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.