Τι είναι το σύνδρομο Asperger;
Το σύνδρομο άσπεργκερ ανήκει στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) και χαρακτηρίζεται ως ένας υψηλής λειτουργικότητας τύπος αυτισμού. Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή και επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας, τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων, τη συμπεριφορά και τη σκέψη τους. Ο συνδυασμός ύπαρξης μη αναπτυγμένης εξωλεκτικής επικοινωνίας (χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, βλεμματική επαφή), η μη αλληλεπίδραση με άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για ομαδικές δραστηριότητες και η δυσκαμψία στην τροποποίηση της καθημερινής ρουτίνας αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και του τρόπου κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Asperger;
Τα χαρακτηριστικά των ατόμων με συμπτώματα άσπεργκερ είναι τα ακόλουθα:
- Κινητική αδεξιότητα
- Δυσκολία στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων Συχνές επαναλήψεις στον λόγο
- Αισθητηριακές δυσκολίες
- Έντονο και επίμονο ενδιαφέρον πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα (Κάκουρος & Μανιαδάκη, 2002).
Ύστερα από διάγνωση είναι πιθανό να παρατηρηθούν και άλλα συμπτώματα όπως είναι:
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
- Δυσγραφία
- Δυσπραξία
- Δυσλεξία – δυσκολία στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας
- Μίμηση ομιλίας άλλων ανθρώπων
Να σημειωθεί πως τα παιδιά που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά της νόσου άσπεργκερ συχνά έχουν δημιουργικά ταλέντα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το υψηλό νοητικό τους επίπεδο. Η διάγνωση των χαρακτηριστικών του συνδρόμου πραγματοποιείται από ψυχιάτρους και κλινικούς ψυχολόγους αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να εντοπιστούν μετά την ενηλικίωση του ατόμου. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να βασίζεται κανείς αποκλειστικά σε τεστ που αφορά το συγκεκριμένο σύνδρομο, αφού δεν αποτελεί επίσημο διαγνωστικό εργαλείο. Τέλος, κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η κληρονομικότητα αποτελεί έναν παράγοντα εμφάνισης της νόσου άσπεργκερ, όπως και οι προγεννητικές λοιμώξεις κλπ. (Attwood, 2012).
Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και
προτάσεις υποστήριξης για παιδιά που παρουσιάζουν
συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ!
Βιβλιογραφία
Attwood, T. (2012). Σύνδρομο Asperger. Ένας πλήρης οδηγός. Αθήνα: Πεδίο.
Κάκουρος, Ε. & Μανιαδάκη, Κ. (2002). Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων: Αναπτυξιακή προσέγγιση. Αθήνα: Τυπωθύτω/Δάρδανος.