Ακούμε συχνά, βλέπουμε παντού , αλλά ποιος ξέρει τι είναι τελικά η ειδική αγωγή;
Τι είναι η ειδική αγωγή;
Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία επιστήμη η οποία σχετίζεται με το σύνολο εκπαιδευτικών πρακτικών που προσφέρονται σε μαθητές με επιβεβαιωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ή χωρίς αναπηρία. H αποτελεσματική ειδική αγωγή προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση, με βασικό σκοπό τη συλλογή δεδομένων που θα συμβάλουν στην πραγμάτωση ειδικά διαμορφωμένων προγραμμάτων παρέμβασης για μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία απαιτείται να συνδέονται με τις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά κάθε παιδιού (Εφημερίς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, 2008).
Η διάγνωση παρέχεται από ειδικά κέντρα υποστήριξης και αποτελεί αποτέλεσμα σταθμισμένων τεστ στοχεύοντας στην εύρεση των αιτιών της κάθε δυσκολίας (Πολυχρόνη κ.ά., 2010). Οι διαγνωστικοί φορείς είναι σημαντικοί, αφού υποδεικνύουν στους γονείς τα ειδικά σχολεία που είναι καταλληλότερα για τις ανάγκες του κάθε παιδιού (Τσιμπιδάκη, 2013). Ύστερα, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων προγραμμάτων και η κατάλληλη διδακτική παρέμβαση συνεισφέρουν στην αποκατάσταση διάφορων δυσκολιών, καθώς εστιάζουν στα δυνατά σημεία του μαθητή, στην ενίσχυση δεξιοτήτων και στη δημιουργική απόκτηση γνώσεων.
Επίσης, τα κέντρα ειδικής αγωγής αποτελούμενα από διεπιστημονική ομάδα που προσεγγίζει τα διάφορα είδη διαταραχών ολιστικά (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδική παιδαγωγοί) παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες. Συμβάλλουν στον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων παρέμβασης βασιζόμενα σε δύο άξονες, δηλαδή στον μαθητή και στο αναλυτικό πρόγραμμα. Τέλος, μέσα από την ειδική εκπαίδευση βοηθούν στην ομαλότερη μαθησιακή και ψυχολογική προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον αλλά και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους (Παντελιάδου, 2008).
H χρήση διδακτικής μεθοδολογίας μαζί με την αξιοποίηση κατάλληλου και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού είναι αυτό που ζητάει η ειδική αγωγή.
Βιβλιογραφία
Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας (2008). Νόμος υπ’ αριθ. 3699 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αθήνα: Εθνικό τυπογραφείο. Διαθέσιμο στο: www.et.gr (ΦΕΚ 199/τ’ Α/2-10-2008).
Παντελιάδου, Σ. (2008). Διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Βόλος: Γράφημα.
Πολυχρόνη, Φ., Χατζηχρήστου, X., & Μπίμπου, Α. (2010). Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες Δυσλεξία Ταξινόμηση, Αξιολόγηση και Παρέμβαση. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Τσιμπιδάκη, Α. (2013). Παιδί με ειδικές ανάγκες οικογένεια και σχολείο. Μια σχέση σε αλληλεπίδραση. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.