Τι είναι τελικά ο Αυτισμός;

Τι είναι τελικά ο Αυτισμός;

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός θεωρείται ως μία εκτεταμένη διαταραχή ανάπτυξης και εμφανίζεται πριν από τον τρίτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού. Επηρεάζει την ανάπτυξη παιδιών σε τομείς όπως είναι η κοινωνικότητα, η επικοινωνία και η φαντασία/σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, ο αυτισμός ανήκει στο φάσμα διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών. Όταν μιλά κανείς για φάσμα αυτισμού εννοεί πως υπάρχουν δύο επιμέρους κατηγορίες. Από τη μία πλευρά, ο όρος καλύπτει τον αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας και είναι γνωστός ως Kanner, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται η διάχυτη αναπτυξιακά διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας που περιλαμβάνει το σύνδρομο Asperger και άλλες ενδιάμεσες μορφές αυτισμού (Newson, 1977).

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυτισμού;

Τα χαρακτηριστικά αυτισμού είναι τα ακόλουθα:

  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αναπτυξιακές διαταραχές λόγου
  • Νευρολογικές και ψυχιατρικές καταστάσεις
  • Νοητική υστέρηση

Δεν πρέπει να συνδέεται ο αυτισμός με ψυχιατρικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια ή με ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Οι θεραπευτές οφείλουν να έχουν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό ιστορικό του κάθε παιδιού για να μπορούν να ξεχωρίσουν αν οι ενδείξεις σχετίζονται με κάποιου είδους ψυχιατρική ασθένεια ή αν η αυτιστική διαταραχή περιπλέκεται με μια ψυχιατρική ασθένεια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ανάπτυξη στον αυτισμό είναι ανομοιογενής με αποτέλεσμα οι διαφορές στα αυτιστικά παιδιά να ποικίλουν. Κάθε διδακτική προσέγγιση πρέπει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού εξατομικευμένα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αδιέξοδο από πολλές απόψεις (Γκονέλα, 2006).

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτισμού η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για την ομαλή κοινωνική ένταξη ατόμων με αυτισμό.

 

Οι εκδόσεις My-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και

προτάσεις υποστήριξης για παιδιά που ανήκουν σε αυτισμό υψηλής

λειτουργικότητας ή σε ήπιας/ελαφριάς μορφής αυτισμό.

 

Συνδυασμός: Επιγνωση και κατανόηση καταστάσεων + Επίλυση προβλημάτων

Βιβλιογραφία

Γκονέλα, E. (2006). Αυτισμός, αίνιγμα και πραγματικότητα, από τη θεωρητική εκπαίδευση στην παρέμβαση. Αθήνα: Οδυσσέας

Newson, E. (1977), Making Sense of Autism, London: National Autistic Society.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 1 =