Πότε τελειώνουν οι εκπτώσεις σε βιβλία και σεμινάρια για τη δυσλεξία;
- Επιθυμείτε να ανακαλύψετε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τη δυσλεξία;
- Ποια διδακτικά υλικά είναι κατάλληλα με βάση τις ανάγκες σας;
Η ομάδα των εκδόσεων my-book.gr εκμεταλλευόμενη τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος είναι μήνας ευαισθητοποίησης της δυσλεξίας, παρέχει σε έκπτωση -20% τα διδακτικά της υλικά που σχετίζονται με τη δυσλεξία, καθώς και τα αντίστοιχα επιμορφωτικά της σεμινάρια, που μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ασύγχρονα (δικό σας τόπο και χρόνο).
Προλάβετε τις προσφορές έως 31/10/24
Το σημαντικό σε κάθε δυσκολία είναι το ευχάριστο περιβάλλον μάθησης. Όταν το σχολικό περιβάλλον είναι οργανωμένο, ήσυχο και ενθαρρυντικό τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ταυτόχρονα, η εφευρετικότητα του εκπαιδευτικού βοηθά στην ολιστική προσέγγιση της γνώσης με δημιουργικό τρόπο.
Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος διδασκαλίας για τη δυσλεξία;
Κάθε μαθησιακή δυσκολία απαιτεί έγκαιρη υποστήριξη και παρέμβαση. Τότε μπορεί να μιλά κανείς για αποτελεσματική διδασκαλία. Όσον αφορά τη δυσλεξία το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να βασίζεται σε ένα πολυαισθητηριακό και διαδραστικό τρόπο διδασκαλίας. Επιπρόσθετα, οι διδακτικές προσεγγίσεις απαιτείται να περιλαμβάνουν την ιδέα του «μαθαίνω πώς να μαθαίνω» και να διδάσκονται συνεργατικά. Οι στρατηγικές αυτοβοήθειας είναι σημαντικές, αλλά σε αυτή την περίπτωση το σημαντικό είναι να παρατηρηθεί ποια αίσθηση κυριαρχεί στο κάθε παιδί αλλά και τι μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα με τις περιστάσεις.
- Μαθαίνει καλύτερα βλέποντας (οπτικός μαθητής)
- Μαθαίνει καλύτερα ακούγοντας (ακουστικός μαθητής)
- Μαθαίνει καλύτερα με τις αισθήσεις ή μέσω κινήσεων (κιναισθητικός μαθητής)
Ποιες εκπαιδευτικές τεχνικές προτείνονται;
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα παιδιά με δυσλεξία το διδακτικό υλικό χρειάζεται να περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές τεχνικές:
- Σχηματισμό προτάσεων από λέξεις τυχαίας σειράς
- Μέθοδο πολλαπλής επιλογής και ερωταποκρίσεις
- Ομαδοποίηση λέξεων
- Εκμάθηση καταλήξεων μέσω κατάλληλων κειμένων για δυσλεξία
- Διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολυαισθητηριακής και εικονογραφικής μεθόδου
- Εμπλουτισμό λεξιλογίου και γραμματικών/συντακτικών κανόνων μέσα από σύνθετες δραστηριότητες και παιχνίδια (Μαρκοβίτης & Τζουριάδου, 1991).
Οι παραπάνω εκπαιδευτικές τεχνικές προτείνονται για την αξιοποίησή τους τόσο εντός όσο και εκτός σχολικού πλαισίου.
Ας κρυφοκοιτάξουμε στο εσωτερικό ενός βιβλίου:
Το υποστηρικτικό υλικό διδακτικής μεθοδολογίας για αποκατάσταση δυσλεξίας διαμορφώθηκε σε τρία μέρη με την αξιοποίηση κατάλληλων στρατηγικών, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ικανότητες γλωσσικής επεξεργασίας και αναγνώρισης λέξεων. Το συγκεκριμένο υλικό βασίζεται στη διαμόρφωση ενός αποκαταστασιακού προγράμματος παρέμβασης για μαθητές με δυσλεξία. Το πρόγραμμα παρέμβασης που διαμορφώθηκε βασίστηκε στα χαρακτηριστικά και τα ελλείμματα των παιδιών με δυσλεξία.
Οι εκδόσεις ειδικής αγωγής www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν παιδαγωγικές μεθόδους και εκπαιδευτικό υλικό εναρμονισμένα με τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.
Βιβλιογραφία
Μαρκοβίτης, Μ –Τζουριάδου, Μ. (1991). Μαθησιακές Δυσκολίες Θεωρία και Πράξη. Θεσσαλονίκη, Προμηθεύς
Αποκατάσταση Δυσλεξίας Προγράμματα Διορθωτικής Αγωγής – Τεύχος Α΄
Αποκατάσταση Δυσλεξίας Προγράμματα Διορθωτικής Αγωγής – Τεύχος Β΄
Αποκατάσταση Δυσλεξίας Προγράμματα Διορθωτικής Αγωγής – Τεύχος Γ΄