«Δώσε Κλώτσο να Γυρίσει» και στις Πύλες του «Μεγάλου» Σχολείου Πανέτοιμο, το Παραμύθι να με Οδηγήσει

«Δώσε Κλώτσο να Γυρίσει» και στις Πύλες του «Μεγάλου» Σχολείου Πανέτοιμο, το Παραμύθι να με Οδηγήσει

Ποιες δραστηριότητες συνθέτουν την καθημερινότητα του νηπίου;

Ζωγραφική, συζητήσεις στην παρεούλα, τραγουδάκια, κατασκευές, παραμύθια, κουκλοθέατρο και ατέλειωτο παιχνίδι είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητες που συνθέτουν την καθημερινότητα του νηπίου. Κάπως έτσι λοιπόν οι ώρες στο νηπιαγωγείο περνούν ευχάριστα.
Τι έπεται όμως ; Η στιγμή που το παιδί θα κληθεί να μεταβεί στο Δημοτικό δεν αργεί, οι απαιτήσεις αλλάζουν και μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα το παιδί θα πρέπει να «οπλιστεί» με τις απαραίτητες δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ανταποκριθεί στην απόκτηση νέας γνώσης, στο νέο σχολικό περιβάλλον.
Έτσι, είναι πρωτεύουσας σημασίας το παιδί να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον του, καθώς επίσης και να ανταποκριθεί στις όποιες δυσκολίες συναντήσει. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να παρουσιάζει σχολική ετοιμότητα.

Η σχολική ετοιμότητα αναφέρεται σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού -φυσικής/σωματικής, κινητικής, ψυχοκοινωνικής, συναισθηματικής, γλωσσικής και γνωστικής- που του επιτρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του Δημοτικού.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το παραμύθι στη σχολική ετοιμότητα του παιδιού;
Ένα πολύ χρήσιμο διδακτικό μέσο, με το οποίο είναι εξοικειωμένα τα παιδιά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι το παραμύθι. Το παραμύθι έχει την μαγική και ξεχωριστή ιδιότητα να λειτουργεί προνοητικά για όλες τις ψυχικές λειτουργίες του παιδιού καθώς ,αναπτύσσει τη φαντασία, τροφοδοτεί τη μνήμη, οξύνει την αντίληψη και καλλιεργεί το συναίσθημα του. Επίσης, εμπλέκει τις κοινωνικές δεξιότητες της ακρόασης και της ενεργής συμμετοχής του στη διαδικασία αφήγησης καθώς επίσης και τις νοητικές δεξιότητες που περιλαμβάνουν τις έννοιες της σειροθέτησης, της ταξινόμησης και της αντιστοίχισης.

Για τους παραπάνω λόγους, το my-book δημιούργησε ένα πρωτότυπο και εναλλακτικό εκπαιδευτικό παραμύθι με στόχο την ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας, μέσω της αφήγησης παραμυθιού. Οι δραστηριότητες διαμορφώθηκαν με παιγνιώδη τρόπο και στηρίχτηκαν στην ενεργή συμμετοχή των νηπίων στην εξέλιξη της ιστορίας.
Γνωρίστε και εσείς το e-book : «Ταξιδεύοντας στο Δάσος» !

Ταξιδεύοντας στο δάσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × one =