Σύνδεση Δυσαριθμησίας με άλλες Δυσκολίες και Αξιολόγησή της

Σύνδεση Δυσαριθμησίας με άλλες Δυσκολίες και Αξιολόγησή της

Σχετίζεται η δυσαριθμησία με άλλες μαθησιακές δυσκολίες;

Η σχέση αναγνωστικών και μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πλήθος επιστημόνων. Στην περίπτωση των λεκτικών μαθηματικών προβλημάτων γίνονται εμφανείς αναγνωστικές δυσκολίες που συνήθως έχουν παιδιά με δυσλεξία, αλλά και δυσκολίες σε μνημονικές δεξιότητες και στην οπτική-ακουστική αντίληψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές που εμφανίζουν αδυναμία στα μαθηματικά δεν είναι πάντα μαθητές με δυσαριθμησία. Συχνά, θεωρώντας πως τα μαθηματικά είναι βαρετά και δε σχετίζονται με την πραγματικότητα οδηγούν τα παιδιά σε ανασφάλεια και φόβο. Η φοβία αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δυσαριθμησία αλλά είναι δυνατόν να έχει κοινές ή και βαρύτερες συνέπειες ως προς την επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά, καθώς υπερισχύει η αίσθηση ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τα καταφέρουν και πως όποια προσπάθεια και αν κάνουν θα είναι μάταιη. Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω κατάσταση αποτελεί ο τρόπος διδασκαλίας και η αξιολόγησή τους (Τζιβινίκου, 2015).

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσαριθμησίας;

Η διάγνωση και αξιολόγηση της δυσαριθμησίας πραγματοποιείται από Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο έτσι ώστε να εντοπίσει τις νοητικές αδυναμίες του παιδιού και από Ειδικό Παιδαγωγό ο οποίος θα είναι ειδικευμένος σε μαθησιακές δυσκολίες γενικότερα. Βέβαια, σε περίπτωση που εμφανίζονται και άλλες δυσκολίες, κυρίως στη συμπεριφορά, απαιτείται αξιολόγηση από ειδικό προσωπικό, όπως Κλινικό Ψυχολόγο, Παιδοψυχίατρο κλπ. Για να γίνει σωστή διάγνωση χρειάζεται να αποκλειστούν άλλου είδους ελλείμματα, όπως:

  • Άσχημες συνθήκες στο οικογενειακό περιβάλλον
  • Νοητική υστέρηση
  • Νευρολογικό πρόβλημα
  • Αισθητηριακές αναπηρίες
  • Μη επαρκής εκπαίδευση (Αγαλιώτης, 2009)

Η χαμηλή επίδοση στα μαθηματικά οδηγεί τους μαθητές στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της μάθησης και την ενίσχυση της ανασφάλειας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται τροποποιήσεις στο αναλυτικό πρόγραμμα και ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

 

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης

για τη διαταραχή μαθηματικών δεξιοτήτων, όπως και για κάθε μαθησιακή δυσκολία.

 

Μαθαίνοντας Αλλιώς τα Μαθηματικά Γ΄ Δημοτικού με τις Αρχές της Διαφοροποιημένης Μάθησης

Διαφοροποιημένο Διδακτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Στ΄ Δημοτικού (Τεύχος Α’)

 

Βιβλιογραφία

Αγαλιώτης, Ι. (2009). Μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά: αιτιολογία – αξιολόγηση – αντιμετώπιση. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Τζιβινίκου, Σ. (2015). Μαθησιακές δυσκολίες – διδακτικές παρεμβάσεις. Αθήνα: ΣΕΑΒ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =